UT PÅ VÄGEN

Teknik 25 jan 2016

Fånga spänningen och möjligheterna på en road trip

UtPaVagen-Wordpress

Trots att road trips har en tendens att bli associerade med noveller som På drift och ikoniska filmer som Easy Rider, så har fotografer länge låtit sig inspireras av den öppna vägens visuella möjligheter och löfte om äventyr.

Robert Franks The Americans är det uppenbara exemplet, men Edward Weston reste också genom USA, och Henri Cartier-Bresson fotade sig igenom sin resa i de södra och västra delarna av landet 1947.

Den här fantastiska bilden togs av Jakub Polomski under en fotografisk resa till Pata­gonien. ”Den togs när vi lämnade El Chalten på eftermiddagen”, förklarar Jakub. ”Vi hade tur med vädret eftersom det är väldigt ovanligt att fånga en så här solig dag i Patagonien. För den här bilden använde jag en Canon EOS 5D Mark II med ett 17–40 mm f/4-objektiv och ett tonat gråfilter.”

Beroende på var du bor kan det vara lite svårt att hitta en öppen väg som är tom ­tillräckligt länge, men den klassiska bilden av asfalt som ringlar sig bort mot det okända förblir fängslande och lockande.

www.jakubpolomski.com

Sätt igång

  • Trots att du inte behöver en helt tom väg för den här typen av bild så gör det den mer kraftfull, så var beredd på att stiga upp långt innan trafiken kommer igång.
  • Du kan låna många tekniker från landskapsfotografin – använd ett stativ (där det är säkert att göra det) för att hålla bilderna skarpa, och ställ in en liten bländare (högre f-tal) för att maximera skärpedjupet.
  • Jakub använde ett tonat gråfilter för att balansera himlen med mitten och förgrunden och därmed se till att varje del var välexponerad. Om du inte har ett filter så kan det graderade filtret i Lightroom hjälpa dig ge dramatiska himlar med väl belysta förgrunder – men använd med försiktighet. Risken är stor att du tillför brus när du åtgärdar dåliga exponeringar.
  • Försök att undvika distraktioner och röriga detaljer vid sidan av vägen, som soptunnor, busskurer, och så vidare.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.