Upp i luften

Teknik 30 sep 2013

Testa dina skärpekunskaper med lågt flygande jetplan

UppILuften-WordpressBild: Stevie Beats

Fotograferingsentusiasten Stevie Beats kan regelbundet ses på platser med lågt flygande plan. Så hur förbereder han sig? ”Eftersom snabba militära jetplan normalt förflyttar sig i hastigheter på mellan 750-850 kilometer i timmen blir kamerainställningarna så mycket viktigare. De avancerade fokussystemen i moderna kameror har gjort det möjligt att ta skarpa bilder, och kontinuerlig autofokus är ett måste för att följa snabba motiv. Även att reducera antalet aktiva fokuspunkter hjälper till att öka autofokusens prestanda.”

”Snabba slutarhastigheter i regionen kring 1/800-1/1600 sek fungerar bra, men bra actionbilder kan tas med mycket längre slutartider för att göra bakgrunden oskarp och hålla huvudmotivet skarpt. Testa en slutartid på runt 1/25-1/500 sek.”

Sätt igång

• Ta reda på var och när du kan se flygplan i luften.

• Var beredd på en rejäl promenad för att komma till de bästa fotograferingsplatserna.

• Var tålmodig: ”Långa, tysta dagar då inget händer kan bli tråkiga, och det krävs stort tålamod”, säger Stevie.

• För att kunna fotografera i cockpitnivå behöver du ett långt objektiv, så överväg att hyra ett teleobjektiv på 500 mm eller 600 mm om du inte har råd att köpa ett eget.

• Använd stora bländare och höga ISO-tal för att kunna ”frysa” motivet.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.