TVÅ NYA FULLFORMATSOBJEKTIV FRÅN SONY

Systemkameror 23 sep 2014

Sony har precis lanserat ett fullformats 28-135 mm-objektiv med motorzoom, samt ett fullformats 16-35 mm f/4-objektiv med vidvinkelzoom för Sonys E-fattningskameror

Sony 28-135

Sonys FE PZ 28-135mm F4 G OSS (SELP28135G) och Vario-Tessar T* FE 16-35mm F4 ZA OSS (SEL1635Z) erbjuder båda en fast maximal f/4-bländare genom hela zoomomfånget – från vidvinkel till telefoto. Tillsammans med Optical SteadyShot-bildstabilisering inuti objektiven möjliggörs handhållna bilder även i lite svagare ljus, och båda objektiven är dessutom damm- och fukttåliga.

FE PZ 28-135 mm F4 G är Sonys första fullformatsobjektiv med motorzoom (powerzoom på Sonyspråk) någonsin för A-kameror med E-fattning, och det passar bra att använda ihop med Sonys fullformatskamera A7S, men är även kompatibelt med samtliga Sonys kameror och videokameror med E-fattning. Brännvidden ligger på motsvarande 42-202,5 mm när objektivet ansluts till Sonys kamerahus med APS-C-sensorer.

Objektivets asfäriska linser dämpar oönskad aberration, medan olika ytbehandling ökar kontrast och minskar bländning, även i starkt motljus.

För ergonomi och hantering har inspiration hämtats från Sonys professionella kameror för TV- och filmskapare. Tre separata ringar ger kontroll över fokus, zoom och bländare. Ultraljudsmotorn (SSM) ger, enligt Sony, exceptionellt jämn och tyst zoom, och zoomhastigheten kan kontrolleras exakt över ett brett område, med möjlighet att växla zoomens rotationsriktning efter eget tycke.

Sony 16-35

Sonys senaste Zeiss-zoomobjektiv med vidvinkel i fullformat passar till företagets A-kameror med E-fattning och är betecknat Vario-Tessar T* FE 16-35 mm F4 ZA OSS (SEL1635Z).

Den optiska konstruktionen erbjuder fem asfäriska linselement, inklusive ett stort AA-element (avancerat asfäriskt) och tre ED-glaselement. Det är en konstruktion som, enligt Sony, ska ge objektivet enastående upplösning och skärpa, samtidigt som distorsion och kromatisk aberration minskar till ett minimum.

Precis som alla Zeissobjektiv i den här klassen så har det här objektivet optiska ytor med T*-beläggning, vilket minimerar överstrålning och spökeffekter för att öka kontrast, klarhet och djup i bilder tagna i starkt motljus.

SELP28135G kommer att säljas till ett cirkapris på 20 900 kronor, medan SEL1635Z kommer att kosta cirka 11 100 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.