Tre nya tåliga från Pentax

Nyheter 7 feb 2013

PentaxOptioWG3

Nu har Pentax lanserat två väderskyddade och vattentäta kompaktkameror –  eller tre om man så vill, för den nya WG-3 kommer i två versioner, en med GPS och en utan. Den tredje är en något avskalad modell till ett lägre pris. WG-3 och WG-3 GPS ersätter fjolårets WG-2-modeller, medan WG-10 siktar in sig på ett för Pentax nytt kundsegment.

WG-3 och WG-3 GPS klarar att vara under vatten ner till 14 meter upp till två timmar i sträck och de är båda, precis som föregångaren, stöttåliga. Under skalet sitter en CMOS-sensor på 16 megapixlar, som tillåter ISO-inställningar upp till 6 400. Här hittar vi även sensorskiftande bildstabilisering. Dessutom är kameran utrustad med ett 4x zoomobjektiv på motsvarande 25-100 mm. Största bländare i vidvinkelläget är f/2,0, vilket onekligen är anmärkningsvärt bra. På baksidan huserar en 3-tumsskärm med 460 000 bildpunkter

Precis som WG-2 har även WG-3 modellerna inbyggd makro/mikroskopbelysning bestående av 6 små LED-ljus. Kamerorna har en närgräns på 1 cm och även möjlighet till förstoring i det här läget (mikroskop-läge). För den filmintresserade kan det också vara bra att känna till att modellerna klarar Full-HD-upplösning (1920 x 1080 pixlar, i hastigheten 30 bilder per sekund).

WG-3 GPS är kompatibel med Qi (standard för induktionsladdning), vilket innebär att kamerans batteri kan laddas bara genom att man lägger kameran på en Qi-laddare (ingår ej). Det ska, enligt Pentax pressinformation, inte bara vara bekvämt, utan reducerar även risken för läckage eftersom batteriluckan är den svagaste länken på alla vattentäta kameror. Den vanligaste orsaken till läckage är att smuts (sand, dammkorn etc.) hamnar på batteriluckans tätning och gör den otät. Om man laddar utan att öppna batteriluckan minskas givetvis risken för detta.

WG-3 GPS-modellen visar inte bara position utan har också inbyggd tryckmätare och en digital kompass, vilket gör att den kan visa höjd/djup och i vilken riktning en bild är tagen. Dessa data kan också sparas tillsammans med bilden.

På GPS-modellens framsida sitter en extra display som visar lokal tid, höjd/djup.II.  Fjärrkontroll-sensorer både på fram-/baksida

Bland övriga funktioner de två nya modellerna innehåller kan dessutom nämnas digital nivåindikator (2-vägs), IV.  16 olika motivprogram, 12 digitala filter, karbinhake för fastsättning på exempelvis en ryggsäck.

Pentax WG-3 och WG-3 GPS kommer att börja säljas i slutet av mars till priser på ca 2 995 kronor, respektive 3 395 kronor. WG-3 kommer i färgerna svart och orange, medan WG-3 GPS kommer i färgerna grön och lila.

Optio WG-10

WG-10 är en något enklare model som kommer att säljas till ett lägre pris än de två nya nya värstingmodellerna. Kameran är dock vattentät ner till 10 meter, och den har också belysning och funktion för makro/mikroskop-fotografering, Dessutom erbjuds HD-filmning i upplösningen 1280 x 720. På baksidan sitter en 2,7-tums LCD-skärm. Utöver det kan nämnas att kameran är utrustad med ett 5x optiskt zoomobjektiv på motsvarande 28-140 mm.

Pentax WG-10 blir tillgänglig i handeln i slutet av mars och kommer att kosta ca 1 999 kronor. Dessutom blir kameran tillgänglig i färgerna svart och röd.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.