Tonkurvor i ACR

Guider 13 Dec 2011

Tonkurva-fliken i ACR fungerar precis som Photoshops Kurvor: linjen representerar bildens tonomfång, där den nedre tredjedelen av linjen kontrollerar skuggorna, mitten mellantonerna och den övre tredjedelen högdagrarna. Genom att ändra formen på kurvan kan du göra olika delar av tonomfånget mörkare eller ljusare.

Under CS3/4 har den två underflikar: Parametrisk och Punkt. Punkt-alternativet fungerar som Kurvor i Photoshop (och är det enda alternativet under CS2): du placerar punkter på linjen och flyttar dessa för att ändra formen på kurvan. Det finns även en meny som inkluderar förinställningarna Mellankontrast och Stark kontrast; välj Linjär för att återställa kurvan, eller Anpassad för att applicera den kurva du senast definierade. Parametrisk ger dig möjlighet att justera kurvan med hjälp av reglage; det är ett mindre precist men mer intuitivt alternativ, som ger dig möjlighet att göra mindre justeringar med mindre risk för att skapa områden med platta, posteriserade färger.

Du kan applicera justeringar med både Punkt och Parametrisk på samma bild – de två kurvorna påverkar bilden oberoende av varandra, så det är i stort sett samma sak som att använda två Kurvjusteringslager i Photoshop för att göra separata justeringar. Kurvjusteringar kommer ofta ta bort behovet av Intensitet- och Kontrastjusteringar – du kan justera Exponering, Svärta och kanske Fyllnadsljus och Återställning, och sedan byta till Tonkurva för att finjustera kontrast.

ATT GÖRA KURVJUSTERINGAR

1 Det Parametriska alternativet är standard i CS3/4, men vi börjar med Punkt-fliken för att demonstrera hur kurvjusteringar fungerar. Klicka på mitten av kurvan för att placera en punkt, och klicka och dra punkten neråt för att göra bilden mörkare, och uppåt för att göra den ljusare. Justeringarna är fokuserade till mellantonerna – de ljusaste eller mörkase tonerna påvekras mindre, så klippning minimeras.

2 Kurvjusteringar används oftast för att öka kontrast, och ger dig mer kontroll över detta än Kontrast-reglaget i ACR. För att förstärka kontrasten, behöver du skapa en S-formad kurva. Radera punkten du placerade nyss, och placera en punkt i skuggorna, som du drar ner för att göra dessa mörkare. Lägg till en punkt i högdagrarna, som du drar uppåt för att göra dessa ljusare.
3 Vi vill nu göra de mörkaste tonerna ljusare för att ta fram detaljer i förgrunden, men om du bara drar en punkt uppåt ifrån skuggorna kommer kurvan även dra ner mellantonerna, vilket gör dessa toner mörkare och således reducerar kontrasten. Du kan göra precisa justeringar på specifika delar av tonomfånget genom att placera ankarpunkter så att de “ankrade” tonerna inte påverkas.
4 Radera skuggpunkten, och placera en punkt i mellantonerna – detta ankrar kurvar och hindrar mellantonerna från att påverkas. Om du nu placerar en punkt i skuggorna och drar den uppåt, kommer endast de mörkaste tonerna bli ljusare. Se upp så att du inte gör kurvan för brant eller flack i vissa områden – om du gör detta, kommer du att komprimera toner och orsaka posterisation.
5 Välj Camera Raw Standard från Inställningsmenyn för att återställa kurvan, och klicka sedan på den Parametriska fliken. I detta läge kan du dra Högdags-, Ljusa- och Mörka- och Skugg-reglage till höger för att göra korresponderande del av tonomfånget ljusare eller vänster för att göra det mörkare. De tre reglagen längst ner i kurvfönstret ger dig möjlighet att definiera vilka områden som ligger i den fyra regionerna.
6 Under CS4 kan du även justera den Parametriska kurvan med det Riktade justeringsverktyget. Välj verktyget, högerklicka i bilden och välj Parametrisk kurva från menyn. Klicka i ett område som du vill justera och dra till vänster för att göra tonerna mörkare, eller höger för att göra dem ljusare.

I Punkt-läget kan du flytta punkter i steg om 1 enhet med piltangenterna – det är enklare och mer precist än att använda musen. Tryck på [Ctrl]/[Command]+[Tab] för att cirkulera genom att punkter, och tryck på höger- eller vänsterpilen för att flytta ingångsvärdet upp eller ner, eller upp- och nerpilarna för att flytta utgångsvärdet upp eller ner. Om du klickar på antingen Ingång- eller Utgång-fältet, kommer piltangenterna att ändra detta värde. Håll ner [Shift] när du trycker för att flytta en punkt i steg om 10 enheter.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.