Tona en svartvit bild med en enda färg

Guider 6 sep 2010

Toning är namnet på den mörkrumsteknik där man lägger till färg på en monokrom bild via en kemisk process. Full färgtoning innebär att man applicerar en enda färg på hela bilden, och det kan påverka tonomfånget i helhet, eller mellantoner, högdagrar och skuggor i olika grad. Lägger du till färg på en monokrom bild kan det väcka en viss känsla eller atmosfär, och traditionella toningsfärger inkluderar sepia, blå, guld och koppar/röd. Sepia tenderar att ge porträttbilder en tidlös, traditionell känsla, och guld har en liknande effekt. Rött är lite mer glad, energirik och varm, medan blått tenderar att skapa en lugnare, mer kontemplativ känsla.

Alla färgjusteringar påverkar även luminansen i bilden – skuggorna kan bli tyngre, hela tonomfånget ljusare, och så vidare. Med tanke på att du förmodligen har tonomfånget precis där du vill ha det, efter användning av Nivåer, Kurvor eller båda, är det en bra idé att sätta ditt tonjusteringslager på Blandningsläget Färg – då det behåller Luminansinformationen intakt.

Om du vill tona ett helt foto – skuggor, mellantoner och högdagrar – är ett Nyans/Mättnadsjusteringslager ditt bästa val. Aktivera rutan Färga i den nedre delen av dialogrutan, och flytta reglaget för Nyans till dess att du får önskad färg. Vid grundvärdet på Mättnad är effekten ganska stark, så du kan behöva dra ner den till runt 20. Om du använder Photoshop och vill fokusera på en specifik del av tonomfånget kan du använda ett Balansjusteringslager. Välj Mellantoner, Skuggor eller Högdagrar i Tonbalanssektionen – Mellantoner producerar ett resultat som mest liknar traditionell toning – och justera färglisterna enligt önskemål. Elements erbjuder inte Färgbalans, men Färgvariation ger dig möjlighet att fokusera på olika tonområden. Skärmdump tagen från Photoshop CS3.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.