Tokina släpper ljusstark vidvinkelzoom

Nyheter 9 jul 2010
Tokina AT-X 16-28 F2.8 PRO DX

Tokina har nyligen meddelat att de inom kort släpper en ny vidvinkelzoom för fullformatskameror. Till en början kommer optiken att finnas i fattningar för Nikon och Canon.
Det nya objektivet, som första gången visades upp på PMA-mässan tidigare i år, heter AT-X 16-28 F2.8 PRO FX och har alltså en ljusstyrka på f/2,8 genom hela zoomomfånget.

Förutom den höga ljusstyrkan kan objektivet även stoltsera med företagets nyutvecklade autofokussystem som ska ge exaktare fokusering men även vara betydligt tystare än tidigare versioner. Tekniken kallar Tokina för SD-M (Silent Drive-Module).
Intressant är också att objektivet är vädertätat och därmed bör kunna stå emot lite besvärligare fotograferingsförhållanden utan problem.

Designen liknar en hel del Nikons vidvinkelzoom 14-24/2,8 G ED, bl a har gluggen ingen filtergänga eftersom frontlinsen är så pass välvd som den är. Motljusskyddet är dessutom fastmonterat.
Närgränsen ligger på 28 centimeter och vikten på maffiga 950 gram.

Objektivet ska finnas tillgängligt i början av augusti i Japan (gäller Nikon-fattningen) och i slutet av september i Canon-version. När det kommer till Sverige är inte klart.
Något svenskt pris är därmed inte heller spikat, men ska man utgå ifrån det japanska priset lär det hamna någonstans runt 12 000 kronor (plus minus några tusenlappar).

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.