TITTA MOT HIMLEN

Teknik 16 apr 2016

Ta din fotografering till nya höjder på en flyguppvisning

TittaMotHimlen-Utvald

Dissa inte nästa annons om en flyguppvisning – det är nämligen den perfekta möjligheten för dig att se hur skarpt du kan fota.

”Exponera rätt!”, säger flygplansfotografen Nigel Blake. ”Fotografering av flygplan i luften kräver normalt rätt mycket exponeringskompensation, annars luras ljusmätningssystemet till att underexponera bilden. Du behöver normalt runt +2/3 EV när du använder evaluerande mätning eller Matrixmätning.”

TittaMotHimlen2-Wordpress

”Håll även koll på din slutartid. Snabba jetflygplan kräver korta slutartider, men du kan komma undan med 1/250-1/300 sek med ett propellerdrivet plan och helikoptrar. Det ger dig en skarp flygplanskropp och oskarpa blad. Med lite övning kan du använda 1/80 sek, vilket ger en väldigt attraktiv, rund, propelleroskärpa.”

”Jag använder normalt i Slutartidsförval för propellerdrivna flygplan, och Bländarförval för jetplan, och ställer in en bländare på f/6,3 eller f/8. Det ger tillräckligt med skärpedjup för att hålla planen skarpa från nos till vinge. Det är dessutom lätt att byta läge när allt kommer igång.

www.nigelblake.co.uk

Låt armarna vila

Att rikta långa objektiv mot himlen under långa perioder kan vara väldigt uttröttande. Överväg att använda ett enbensstativ med de lättare telezoomarna. För tunga fasta objektiv kan du testa ett stativ med gimbalhuvud. Det gör det enkelt att följa planen.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.