TIPS: Du kan korrigera dina bilder mer effektivt när du vet precis var problemet finns

Guider 12 apr 2010

Du kan justera exponeringen i en bild genom att klicka på någon av ”auto”-knapparna i Elements Snabb redigering eller i dialogrutan för Nivåer, eller genom att experimentera med Nivå- eller Kurvkontrollerna tills det ser bra ut – och om din skärm är kalibrerad, kan det vara fullt tillräckligt. Men för precisa justeringar, behöver du analysera bildens toner. Intensiteten hos varje pixel i en bild mäts på en skala från 0 (svart) till 255 (vitt). I en välbalanserad bild, bör informationen vara utspridd över hela tonomfånget (dvs. hela histogrammet, från vänster till höger) – det ska alltså finnas detaljer i skuggorna, mellantonerna och högdagrarna.

korrigera dina bilder med Auto
korrigera dina bilder med Auto

Öppna en valfri bild och gå till Fönster > Histogram (det finns ett histogram i dialogrutan för Nivåer också). En bilds histogram visar det relativa antalet pixlar på varje punkt av intensitetsskalan, från skuggor till vänster, via mellantoner och till högdagrarna i höger. Den exakta formen på grafen är inte viktig, men i en typiskt välexponerad bild bör informationen sträcka sig från sida till sida. I fallet med vår skärmdump, bekräftar histogrammet är bilden har tillräckligt med skuggor och en del mörka mellantoner, men väldigt få ljusa mellantoner och knappt några högdagrar, förutom några som verkar helt sprängda – detta trots att bilden fotades en solig dag, som man kan se på den blå himlen. Skärmdump tagen från Elements 7.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.