TESTA FOTOGRAFERING MED PRISMA

Teknik 10 jan 2015

Upplev världen genom ett glasprisma

TestaFotograferingMedPrisma-Wordpress

Testa lite nya grepp i dina porträttbilder genom att fota genom ett prisma. ­Bröllopsfotografen Sam Huard är en pionjär i det här sammanhanget. Grunden i den här tekniken är att hålla ett långt, tunt, trekantigt prisma upp mot objektivet och sedan ta bilden, ofta med Live View. Under normala omständigheter använder han fastobjektiv i det här läget.

”Jag surfade runt i vetenskapsavdelningen på Amazon när jag hittade intressanta prismor”, förklarar han. ”De var tillräckligt billiga för att köpa på vinst och förlust för att se vad jag kunde göra med dem. Resultatet går aldrig att förutse helt. Man kan tro att det borde oroa Sams bröllopskunder, men han säger: ”Min portfolio är full av alla möjliga konstiga tekniker och utseenden, vilket förbereder mina kunder på mitt oundvikliga experimenterande. De vet aldrig riktigt vad som komma skall, vilket ger mig kreativ frihet, samtidigt som de får unika bilder.”

Sätt igång

  • Trots att prismat inte påverkar variabler som exponeringen så ändrar de utseendet beroende på vilken brännvidd du använder. Sam går sällan vidare än 24 mm, eller längre än 50 mm.
  • Det hjälper att fota med Live View, då du kan se exakt hur prismat interagerar med elementen och färgerna i scenen.
  • Sam får bäst resultat med människor som är i mitten i bilden, eller längst ut.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.