Tävla med din bild i Wiki Loves Monuments

Nyheter 7 sep 2012

Wikimedia är organisationen bakom Wikipedia och andra Wiki-projekt, som Wikibooks och Wiktionary. Wikimedia drivs främst av volontärer med visionen om att göra all världens kunskap tillgänglig för alla att se och kunna nyttja. En del i det är inte bara text till artiklar på Wikipedia utan även fotografi och annan media som laddas upp på Wikimedia Commons.

För att konstant kunna utveckla och vidare samla kunskap behövs ständigt frivilliga som ger av sin tid och kunskap. I just detta projekt är förkärleken tillskriven monument som berikar vår kultur och berättar om människans historia. Det är helt enkelt ett sätt att själva uppleva och njuta av dessa skatter och samtidigt, genom ett förevigande fotografi, låta miljontals andra uppleva samma sak.

Monumenten som deltagarna kan föreviga är uppdelade i tre kategorier; byggnader, fartyg och fornminnen. Monument syftar helt enkelt till kulturskatter eller minnen ifrån äldre tider.

Tävlingen genomförs parallellt i ett trettiotal länder under september 2012 och Wikimedia Sverige står tillsammans med användarna på svenskspråkiga Wikipedia som ansvariga för den svenska tävlingen. Tävlingen bygger vidare på det framgångsrika pilotprojektet i Nederländerna som 2010 gav upphov till fler än 12 500 nya bilder och 2011 utökades till Europa och gav ungefär 165 000 bilder, varav 5 000 från Sverige. De tio bästa fotografierna ifrån den svenska tävlingen blir premierade samt går vidare till den internationella tävlingen.

De tio bästa bilderna i den svenska tävlingen kommer att belönas och gå vidare till den internationella finalen. Där kommer de bästa bilderna i de tre tävlingskategorierna att belönas. Pristagaren som vinner hela den internationella tävlingen prisas med en resa till konferensen Wikimania i Hong Kong sommaren 2013.

Regler
* Bilden måste laddas upp på Wikimedia Commons under september 2012.
* Bilden måste vara tagen av uppladdaren.
* Uppladdare måste ange en e-postadress vid registreringen av användarkontot på Commons så att arrangören kan kontakta vederbörande vid eventuell vinst.

Mer information om tävlingen hittar du här.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.