TÄNK ABSTRAKT

Teknik 11 okt 2014

Glöm den stora scenen och zooma in på de små eller annorlunda detaljerna

TänkAbstrakt1-Wordpress

Vi vill inspirera dig till att ta abstrakta bilder. Oavsett om du fokuserar på mönster, textur eller färg eller om du använder rörelseoskärpa, selektiv fokus eller en ovanlig beskärning för att visa ett välbekant motiv på ett nytt sätt så bör du stanna upp och tänka till.

Istället för att visa en hel scen i en bild kan du zooma in på små detaljer eller kontrasterande former. Istället för att fånga ett svepande landskap med knivskarpa detaljer kan du testa att istället medvetet flytta kameran för att skapa en fängslande och impressionistisk bild.

Det fantastiska med den här typen av fotografering är att du inte behöver oroa dig för utrustning eller plats. Möjligheterna till abstrakt fotografering finns överallt omkring oss och du kan få fantastiska resultat med alla objektiv om du är beredd att tänka till lite. Ta en titt på bilderna från abstraktspecialisten Andy Bell för lite inspiration och sätt sedan hjärnan i arbete!

Sätt igång

• Börja med ta vida bilder och gå sedan ­närmare. Om du betar av standardbilden känner du dig friare att utforska de närmare bilderna.

• Beskär i kameran istället för på datorn. “Jag försöker alltid få kompositionen rätt i kameran”, säger Andy.

• Fota handhållet. Om ljusnivåerna är låga så ökar du ISO-värdet för att få en tillräckligt kort slutartid för att kunna fota handhållet.

Se saker på nya sätt

TänkAbstrakt2-Wordpress

1. Fota ett motiv från olika vinklar. Här har en enkel sked i en mugg förvandlats till en blandning av färg och textur tack vare vinkeln, det korta skärpedjupet och smart ljussättning.

TänkAbstrakt3-Wordpress

2. Reflektioner erbjuder en rik källa till abstrakta bilder. Kontrasten av färg och ljusets kvalitet spelar en roll i hur lyckad bilden blir, precis som slutartiden. Testa en lång exponering för att lägga till en känsla av rörelse.

TänkAbstrakt4-Wordpress

3. Använd ett makroobjektiv för att ta abstrakta närbilder. Här förvandlas bubblorna till en elegant studie i linjer och former med hjälp av ett makroobjektiv på 90 mm och en bländare på f/2,8.

TänkAbstrakt5-Wordpress4. Gör det vanliga ovanligt. Till och med något så vanligt som ett par gardiner fångar uppmärksamheten när de är i motljus och beskurna för att skapa en bild av ljus, skugga, färg och textur.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.