TA SFÄRISKA BILDER

11 maj 2015

Testa att skapa vackra panoraman som de här

TaSfariskaBilder2-Wordpress Det har blivit mycket enklare att sätta ihop panoraman med digitala kameror, men Simon Sherwin har brutit ny mark med sina spektakulära sfäriska panoraman. Simon bodde i Japan i flera år, och har skapat minnesvärda panoraman därifrån. “Stativ är i princip bannlysta i traditionella japanska byggnader, så jag fick komma på ett nytt sätt att ta bilder att sätta ihop”, förklarar Simon. “Jag kom på iden att använda ett snöre som lodlina och fota handhållet. Den metoden låter mig fånga hela den visuella sfären utan problem, inklusive ytan under mig. Du behöver verkligen inte ett stort och tungt stativ för att göra det.”

När det kommer till objektiv använder Simon nu endast ett fisheye-objektiv på 8 mm, vilket innebär att han bara måste ta fyra bilder för att ha tillräckligt material att sätta samman i mjukvaran. “Ju vidare objektivet är, desto enklare är det”, säger han. TaSfariskaBilder1-Wordpress

Sätt igång

  • ”Det största felet du ska försöka undvika är förflyttning av kameran”, säger Simon. “Det resulterar i skillnader mellan angränsande bilder som gör det svårt att sätta ihop dem sömlöst.”
  • När det kommer till mjukvaror föredrar Simon PTGui och Hugin. ”Hugin är bra, gratis, och bygger på öppen källkod”, säger han.
  • Det finns nu särskilda smartphone-appar som låter dig skapa iögonfallande panoraman, som PhotoSynth.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Fotografen för halva priset!

Prenumerera på Fotografen:
10 nr för 395 kr (Ord 790 kr)

Våra prenumerationer avslutas dessutom alltid automatiskt!

Läs mer och beställ här

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner.  Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.