TA PROFFSBILDER PÅ RESAN

Teknik 12 jan 2015

Det är möjligt att både koppla av och ta bra bilder

TaProffsbilderPaResan-Wordpress

Du vet att fotografering är din passion när det första du tänker på när sambon föreslår en resa är vilken kamerautrustning du ska ta med dig.

”Det första du bör göra är att planera vad du tänker fotografera”, säger resefotografen Steve Davey. ”Var inte så ambitiös att du börjar springa runt hela tiden – det ger dåliga bilder, och du kommer inte njuta av din vistelse.” Städer kan vara överväldigande, särskilt om du åker längre bort, som till Nordafrika eller Mellanöstern, så kontrollera hemsidor och guideböcker innan du anländer.

Du bör åtminstone ta med dig en bra ­vidvinkel- och telezoom (runt 24-70 mm), och kanske ett fastobjektiv på 50 eller 85 mm, med stor bländare för porträtt och detaljer. Ett resestativ och en kabelutlösare är bra för bilder i svagt ljus och långa exponeringar, men du kan även ställa kameran på en avsats och använda självutlösaren om ett stativ känns krångligt att bära runt på.

Ett annat tips är att gå upp tidigt. Du får inte bara bättre ljus jämfört med mitt på dagen, utan det kommer även finnas färre turister på plats och du kan koncentrera dig på att ta bilder medan familjen sover. ”Solen går upp i öster, så det är ganska enkelt att räkna ut vilka byggnader som gör sig bäst i morgon- respektive kvällsljus”, säger Steve.

Sätt igång

  • Ta med många minneskort, men packa inte ner för mycket kamerautrustning i övrigt.
  • Öva lite, till exempel på panorering och långa exponeringar, innan du åker. Att försöka komma ihåg kreativa kamerainställningar när du står där ute i värmen kan resultera i missade bilder.
  • Ha koll på lokala lagar och seder. Att fotografera en kvinna utan tillstånd kan ge dig problem i vissa länder, och det samma gäller att fotografera en polisstation, militärbas, eller flygplats.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.