TA MAGISKA NÄRBILDER

Teknik 18 jan 2016

Zooma in nära för att få abstrakta resultat

TaMagiskaNarbilder1-Wordpress

Med sommaren här är det hög tid att gå nära med din kamera. Om naturen inspirerar dig lika mycket som Damon Clarke så är det dags att börja utforska den naturliga världen omkring dig.

Damon undersöker sina motiv från många olika vinklar för att skapa den starkaste kompositionen. I den här bilden av en stargazer-lilja (nedan och nedan vänster) avslöjar han att fokusområdet på den krusade kanten sticker ut extra mycket på grund av att bakgrunden är oskarp. ”Kompositionen är balanserad men ändå dramatisk genom att skära genom bilden diagonalt.”

TaMagiskaNarbilder2-Wordpress

Det finns några regler du ska följa när det kommer till makrofotografering. Först är det praktiskt med ett makroobjektiv med ett avbildningsförhållande på 1:1. Om du inte har ett sådant är ett billigare alternativ att använda en mellanring på ditt standardobjektiv.

TaMagiskaNarbilder3-Wordpress

En av de viktigaste tekniska aspekterna inom makrofotografering är bländarinställningen. På grund av det korta avståndet du plåtar från kommer skärpedjupet bli väldigt kort, även när du väljer att blända ner. En populär teknik hos makrofotografer är fokusstapling. Det är när du skapar flera exponeringar vid olika fokuspunkter över motivet, och sedan redigerar ihop dem i en slutlig skarp bild.

www.macrophotography.com

Sätt igång

  • Ett stativ är ett måste, eftersom du måste fota med en väldigt liten bländare.
  • Det kan vara till stor hjälp att lägga till extra ljus för att få motivet att sticka ut. LED-ljuspaneler är en snabb och enkel lösning.
  • För att få skarpa resultat kan du använda Live View-funktionen på din kamera och ställa in kameran på manuell fokusering. Zooma sedan in på den bakre skärmen och se till att din fokuspunkt är knivskarp.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.