Ta en vidare titt på gatan

Teknik 13 jun 2013

Använd stadens skuggor och strukturer för att skapa intressanta bilder

TaEnVidareTittPaGatan-3-Wordpress

Gatufotografering kräver en otrolig tajming och ett bra öga för kontraster och detaljer. Men känn inte att du måste springa omkring och hitta det ”avgörande ögonblicket” – hitta istället rätt plats och låt bilden komma till dig.

”Jag letar främst efter stora ytor”, avslöjar Jean-Marc Caracci, som har spenderat flera år med att resa runt Europas storstadsregioner för ett stort gatufotograferingsprojekt. ”De måste även innehålla intressanta former och arkitektur, vilka jag kan använda för att integrera med en karaktär – en ensam individ som ensam vandrar nerför gatan.”

TaEnVidareTittPaGatan-1-Wordpress

”Den främsta egenskapen hos en gatufotograf är tålamod och regeln är att gå, gå, gå och observera. Ibland hittar du rätt plats, men ljuset är dåligt. Då får du uppskatta när solen kommer att stå i rätt position för bilden och komma tillbaka dagen efter, och kanske till och med dagen efter det. Du måste vara ihärdig.”

”Om du vill ta en bild i din egen hemstad har du mer tid, och du kan gå och kontrollera samma plats hur många gånger du vill. Men när du är i en stad under endast några dagar (jag spenderade en vecka i var och en av de 31 huvudstäderna jag besökte för projektet Urbanus Europeanus), måste du hålla tummarna för att det inte regnar eller är molnigt medan du är där.”

TaEnVidareTittPaGatan-2-Wordpress

Sätt igång

• Res lätt. Ha med en liten systemkamera, ett vidvinkelobjektiv, en standardzoom, eller ett fast objektiv.

• Behandla skuggor som ett massivt objekt när du ramar in stadsbilder, och komponera dina bilder för att få ut det mesta av dem.

• Använd stora bländare eller höga ISO-tal för att få skarpa resultat när du fotograferar handhållet.

• Använd AF-punkterna i sökaren eller ett rutnät på den bakre skärmen för att se till att byggnaderna är raka.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.