TA EN SERIE NATURBILDER

Teknik 13 okt 2014

Fota en intervallfotoserie för att visa besynnerliga skeenden

TaEnSerieNaturbilder-Wordpress

Här är en idé för ett givande projekt som du kan börja arbeta med den här månaden. Att skapa en multiexponering bestående av en serie bilder kan ge liv åt ett motiv på ett sätt som få andra bilder kan, men det kräver både tålamod och snabba reaktioner.

”Jag köpte den här nattfjärilen som en kokong”, säger naturfotografen Alex Hyde, ”men jag har producerat liknande bilder med insekter jag hittat i trädgården. Nattfjärilskokonger kan ta månader på sig att utvecklas, så det svåra är att vara på plats vid rätt tidpunkt. Jag förvarade kokongen i ett nättält nära min dator så att jag kunde hålla koll på den. Nattfjärilen gör ett prasslande ljud när den pressar sig ut ur kokongen, så när prasslandet startade hade jag bara kort tid på mig att förbereda mig.”

”Jag hängde upp en gren framför en vit bakgrund och placerade ut två Canon 580EXII Speedliteblixtar med diffusorer för att belysa bakgrunden och grenen separat. Min Canon 5D Mk II med ett makroobjektiv på 100 mm monterades på ett stativ. Jag utlöste blixtarna med ett Pocket Wizard-system för att kontrollera att bakgrunden var ren och vit. När nattfjärilen kröp ut ur kokongen placerade jag den försiktigt på grenen och tog en serie bilder under två timmar medan den vecklade ut sina vingar.”

”Jag satte samman bilderna i Photoshop, och började med att placera de sex valda bilderna i var sitt lager. Med lagermasker på de fem översta lagren kunde jag isolera nattfjärilen från grenen och positionera om den längst med den. Jag använde Flyttaverktyget så att de inte överlappades.”

Alex råd för att producera sådana här serier är att använda samma exponering för varje bild, annars kommer det ta längre tid att få ett balanserat resultat i Photoshop. ”För att säkerställa det använder jag det manuella läget, både på kameran och blixtarna. Om du förlitar dig på TTL-mätning kan exponeringen ändras när fjärilen sträcker ut vingarna och tar upp mer av bilden. En ren bakgrund gör det enklare att sätta ihop den färdiga bilden.”

Sätt igång

• ”Om du inte lyckas få tag på en kokong kan du testa att ta en serie bilder av en snigel som kryper ur sitt skal”, säger Alex.

• Fota ett större djur, som en fågel som lyfter. Ställ in kameran på sitt snabbaste seriebildtagningsläge.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.