TA EN NY TITT PÅ DJURLIVET OMKRING DIG

Teknik 25 apr 2015

Har du tröttnat på att ta de gamla vanliga djurbilderna? Tänk en vända till och kom på något nytt

TaEnNyTittPaDjurlivetOmkringDig1-Wordpress

Nu vill vi att du tar lite annorlunda djurbilder – bilder som fångar det unika beteendet hos de olika arterna, men även tillför en kreativ twist som verkligen får dem att sticka ut. Oavsett om du fokuserar på djur som finns i din närhet, eller beger dig längre bort så är det bilderna som räknas. Vi vill att du ska ta bilder som inspirerar, och som får andra att vilja ta lika bra bilder.

Självklart finns det många olika typer av djur, men det finns vissa kvaliteter som bör finnas med i dina bilder. Sikta på att ta välkomponerade bilder som inte låter distraktioner smyga in längs med kanterna. Om du inte kan undvika grenar och andra distraktioner kan du göra dem oskarpa med hjälp av en stor bländare, eller ta bort dem med hjälp av mjukvara. Försök att komma så nära motivet som möjligt, och om du behöver beskära för att komma närmare ska du se till att upplösningen och skärpan är så bra som möjligt från början. Använd enpunkts-AF för att hålla ögonen skarpa, eller kontinuerlig AF för rörliga motiv.

Kontrollera ljuset

Den professionella djurfotografen Richard Peters säger att det finns många sätt att använda olika ljusförhållanden för att skapa drama, atmosfär och känsla i dina djurbilder. ”Nästan alla ljusnivåer kan användas på något sätt för att åstadkomma det”, säger han. Du kan inte alltid kontrollera ljuset när du fotar, men försök att fota tidigt på morgonen eller sent på kvällen om du kan. Här är några exempel på Richards bilder.

1. ”Genom att placera motivet mellan dig och den nedgående eller stigande solen kan du introducera vackert varma gyllene toner i dina djurbilder.”

TaEnNyTittPaDjurlivetOmkringDig2-Wordpress

2. ”När du arbetar med motljus kan du försöka ställa dig så att du fotar mot en mörk bakgrund om solens strålar skapar starka högdagrar längs med kanten på ditt motiv.”

TaEnNyTittPaDjurlivetOmkringDig3-Wordpress

3. ”När solen står lågt på himmelen ska du placera dig 90° från motivet för att skapa sidoljus. Du kan använda det för att framhäva konturerna och linjerna i ditt motiv.”

TaEnNyTittPaDjurlivetOmkringDig4-Wordpress

4. ”När de befintliga ljusnivåerna är svaga kan du reducera din slutartid och testa panorering. Slutartiden som krävs kommer bero på motivets hastighet och avståndet.”

TaEnNyTittPaDjurlivetOmkringDig5-Wordpress

Sätt igång

  • Utöver de vanliga telezoomarna som föredras av djurfotografer ska du använda fastobjektiv för porträtt, och makroobjektiv för detaljer
  • Lägg tid på att studera ett djurs beteende och omgivning, och var tålmodig. Du kan behöva återkomma flera gånger till en scen.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.