Ta en dagstur till kusten

Teknik 18 maj 2013

Låt inte det blöta, stormiga vädret stå i vägen – åk till kusten!

TaEnDagsturTillKusten-Wordpress

Som vi fått erfara år kan även våren och försommaren bjuda på blött och blåsigt väder, men varför inte vända det till något positivt under en dag vid kusten? Var bara förberedd på att behöva sitta och vänta på rätt ljus när du väl har hittat rätt plats för din bild.

Det tyska landskapsproffset Tobias Richter var tvungen att göra just det för att få den här bilden av bergen Elgol och Cullin Hills på Isle of Skye i Skottland. ”Jag har lärt mig att även i dåligt väder kan molnen spricka upp”, säger han. ”Vid de sällsynta tillfällena ger solens strålar landskapet ett dramatiskt sken, men tyvärr bara för en kort stund, och du måste vara på precis rätt plats för att hinna reagera snabbt nog.”

”Efter att jag ställt upp mitt stativ och tagit några testbilder la jag tillbaka kameran i min ryggsäck och väntade. Precis innan solnedgången bröt ett fåtal solstrålar genom molnen och belyste bergen. Jag hade kameran framme under ett fåtal minuter, men var tvungen att torka av vatten från filtret mellan varje bild. Vatten kom både från regnet och från vågorna som slog in.”

”När du fotar vid kusten under sådana här för­hållanden ska du alltid ha en trasa inom ­räckhåll och använda en vattentät kamera­väska, eller regnskydd för att skydda kameran när det regnar. Även ett paraply är bra de dagar då det inte blåser.”

Sätt igång

• Sätt fast kameran på ett stadigt stativ och undvik att höja det för högt när det blåser.

• Använd små bländare och låga ISO-tal för att ­förlänga exponeringstiden och överdriva rörelsen i vågorna som slår in.

• Använd ett polariseringsfilter för att reducera blänk i vattnet och på de blöta stenarna, samt för att skydda frontelementet.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.