TA DIG MOT HIMLEN

Teknik 22 feb 2016

Ge dig på drönarfotografering för att fånga vackra landskap

TaDigMotHimlen2-Wordpress

För inte särskilt länge sedan var du tvungen att fysiskt ta med dig kameran upp i luften om du ville ta bilder från högre höjder – men numera är allt betydligt enklare, tack vare utvecklingen av drönare för konsumenter.

Drönarägaren Matt Cranfield vet en och annan sak om att flyga just drönare – och om att använda dem för att ta bilder. Matt har en DJI Phantom 2 med en GoPro Hero 4-kamera som filmar i 4K-kvalitet, men även tar stillbilder.

TaDigMotHimlen3-Wordpress

Det finns många säkerhetsföreskrifter och regler som du måste tänka på om du ska flyga en drönare. Först och främst måste du alltid kunna se drönaren. ”Du måste även ha koll på väderleksförhållandena”, säger Matt. ”Med min drönare kan jag exempelvis inte flyga i kraftigare vind än 6,5 meter per sekund.” Om du vill investera i en drönare råder Matt dig till att leta efter en modell som har stöd för GPS. ”Det är som att ha ett stativ uppe i luften”, säger han. ”Om du släpper kontrollerna så fortsätter drönaren att sväva på en fast punkt.”

För att se vad hans kamera registrerar har Matt en så kallad FPV-monitor (first-person-view). Trots att den inte är helt nödvändig för att flyga en drönare tycker Matt att den är extremt användbar. Skärmen visar inte bara det kameran ser, utan ger även en mängd annan information, inklusive batteritid, flyghöjd och flyghastighet för att bara nämna några.

www.sky-flicks.co.uk

Sätt igång

  • ”För din första flygning ska du bege dig till ett öppet område, som ett fält”, säger Matt. ”Men undvik att flyga nära elmaster! Du kan träna upp dina kunskaper på en öppen och säker yta, och börja förstå vad din drönare är kapabel till.”
  • Matt råder dig att investera i extra batterier. ”Jag har fyra eftersom vart och ett bara räcker till ungefär 15-20 minuters flygning.
  • Ta en titt på Matts YouTube-kanal på www.bit.ly/dc166drone för mer inspiration.

TaDigMotHimlen1-Wordpress

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.