TA ÅRETS LANDSKAPSBILD

Teknik 19 sep 2015

Få råd från en prisbelönt landskapsfotograf och ge dig sedan ut

TaAretsLandskapsbild-Wordpress

Landskap är lika populära som resor, djur och familjeporträtt hos de flesta entusiastfotografer, men de kan också vara utmanande att fotografera. Det är också lätt hänt att man tar den enkla vägen, vilken ofta inbegriper stenar i förgrunden, gråfilter och andra effektiva, men förutsägbara verktyg.

Om du behöver lite inspiration eller känner för att delta i tävlingar får du här lite tips från Mark Littlejohn som blev utsedd till årets landskapsfotograf med bilden ”A Beginning and an End” (se ovan) som togs från Glen Coe i Skottland. ”Jag gav mig inte ut med ambitionen att skicka in något annorlunda”, säger han. ”Jag hade läst en artikel av David Ward om tävlingar och farorna med att ändra, eller förlora, sin egen stil i jakten på att behaga domarna. På grund av det var det nära att jag inte deltog – men istället bestämde jag mig för att skicka in en blandning bilder som jag trodde det kunde gå bra för, och några som jag tog för mig själv och som kanske inte skulle tilltala lika många. Den vinnande bilden var en av de senare.”

Mark säger att förhållandena var förfärliga när han tog den vinnande bilden. ”Kraftigt regn och starka vindar innebar att jag inte kunde använda stativ. Det fanns inte ett stort dynamiskt omfång, så jag behövde inte använde filter. Det var nästan mörkt, så jag koncentrerade mig på att få en bra slutartid genom att öka ISO-värdet till 800 och bländaren till f/5,6.”

”Jag använde ett 85 mm-­objektiv som hade ett stort motljusskydd, så ja satte på det, fokuserade på något bakom mig, bort från regnet, stängde av autofokusen och vände mig om för att ta bilden – lite som en revolverman.”

www.markljphotography.co.uk

Sätt igång

  • Mark säger att du måste vara dig själv när du deltar i tävlingar. ”Kompromissa inte med din stil för att behaga andra. I det långa loppet kommer du då känna dig nöjdare med din fotografering.”
  • Trots att Mark inte kunde ­använda ett stativ den dagen är ett stadigt stativ ofta nödvändigt för att säkerställa skarpa bilder, särskilt när du använder ­specialfilter eller små bländare. En kabelutlösare är nödvändigt, samt att låsa upp kamerans spegel.
  • Var inte besatt av att lyda kompositionsregler som ­tredjedelsregeln. Välj en metod som bäst passar scenen – men granska noga bildens samtliga hörn för att undvika att ­distraktioner smyger sig in i din bild.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.