Svartvita bilder

Guider 23 jun 2011

För ultimat kontroll över hur särskilda toner konverteras till gråskaletoner, bör du använda tabben NML/Gråskala i Adobe Camera Raw. Där kan du justera tonerna på i princip alla färgomfång som finns i bilden. Du kan göra ett tonomfång mörkare genom att dra lämpligt färgreglage till vänster, eller göra dem ljusare genom att dra det till höger. Du kan justera den slutgiltiga monokroma bilden ytterligare via knappen Tonkurva.

1 Automatisk start
Korrigera exponering på vanligt sätt i Adobe Camera Raw, och klicka sedan på fliken NML/Gråskala. Kryssa i rutan som är märkt Konvertera till gråskala. Även om du kan börja med att justera de olika reglagen direkt, är det ofta bra att först trycka på Auto-knappen för att få en bra utgångspunkt.

2 Fokusera på specifika färger
Varje reglage kontrollerar gråskaletonerna för ett specifikt färgomfång inom den ursprungliga färgbilden. Gör tonen för ett visst färgomfång mörkare genom att dra lämpligt reglage till vänster, eller gör den ljusare genom att dra det till höger.

3 Se upp för bruset
Det är viktigt att inte dra reglagen för långt, då detta kan orsaka oönskat brus och posterisation i de påverkade områdena.

4 Tonkurva
Du kan närsomhelst klicka på knappen för Tonkurva för att justera kontrasten. Välj Punkttabben. Välj sedan en förinställning från rullgardinsmenyn eller manipulera kurvan direkt.

5 Avslutande justeringar
Du kan fortfarande gå tillbaka till NML/Gråskala och justera tonerna för specifika färgomfång ytterligare. Håll ett öga på histogrammet när du gör justeringarna, så att du undviker klippning. Du kan spara din mix genom att klicka på palettmenyn och välja Spara inställningar.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.