Stylus 1 – avancerad kompakt från Olympus

Nyheter 31 okt 2013

Den senaste avancerade kompaktkameran från Olympus heter Stylus 1, och den innehåller bland annat en 12 MP CMOS-sensor, ett 10,7x zoomobjektiv på motsvarande 28-300 mm, Wi-Fi-stöd, och mycket mer

Olympus Stylus 1

Olympus Stylus 1 är en avancerad kompaktkamera som innehåller en 12 MP CMOS-sensor, ett bildstabiliserat 10,7x zoomobjektiv på motsvarande 28-300 mm med en fast bländare på 2,8 över hela brännviddsomfånget.

Kameran har en form som helt klart är inspirerad av retroformen hos Olympus OM-D-kameror. Vi känner bland annat igen det stabila greppet och vissa av kontrollmöjligheterna. Men även andra delar har hittat vägen från Olympus systemkameravärld till den nya kompaktmodellen. Exempelvis så innehåller Stylus 1 en likadan bildprocessor som OM-D E-M5, men även en likadan elektronisk sökare med 1,44 miljoner bildpunkter. På grund av ögonsensorn så startar sökaren så fort du placerar ögat mot den, och då släcks displayen automatiskt.

Objektivet försvinner helt in i huset och döljs bakom ett automatiskt linslock när kameran stängs av, och kameran mäter bara 116,2 mm x 87 mm x 56,5mm, vilket ska göra den lätt att bära med.

Olympus Stylus 1

Alla viktiga parametrar visas i sökaren, och när du växlar till den vinklingsbara och tryckkänsliga 3-tumsskärmen kan du med ett dragreglage på skärmen – i realtid – se hur olika inställningar påverkar den slutgiltiga bilden. Samtidigt kan du styra fokus och ta bilden med ett lätt tryck på skärmen utan att behöva flytta fingrarna.

Kontrollringen på framsidan och ratten på ovansidan kan programmeras med en rad funktioner (slutartid, bländare, programval m.m.). I analogt läge byter du kontrollringens funktion mellan fokus och zoom. I digitalläget kan du styra valda funktioner i menyn och klicka dig igenom dem med Fn2-knappen utan att behöva ta ögat från sökaren.

Kameran har inbyggd WiFi med vars hjälp du kan kommunicera via en smart mobil. Då kan du ladda upp bilder direkt till en hemsida eller sociala medier och använda mobilen som fjärrkontroll.

Parkoppling görs via en QR-kod som visas på displayen när du aktiverar WiFi-funktionen, och du läser sedan av koden med din smartphone. Därefter kan du spegla kamerans bild på telefonens skärm och styra fokus och slutare direkt på skärmen i PASM-lägena.

Olympus Stylus 1

Avslutningsvis kan nämnas att kameran dessutom erbjuder filminspelning i full-HD-upplösning (1080p), samt höghastighetsinspelning i 120, respektive 240 bps för återgivning av actionscener i slowmotion.

Kameran finns i svart och börjar levereras i slutet av november 2013 i prisläget 5 000 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.