Stoppa klockan

Teknik 20 feb 2013

Använd en lång slutartid för att frysa tidens gång

StoppaTiden-WordpressBild: James Maher

Natufotografen James Maher tog den här bilden från ett högt perspektiv på Grand Central Terminal i New York.

”Jag ville ta en bild av en ensam person som stod mitt bland ett stressat hav av resande, och Grant Central verkade vara den perfekta platsen”, säger han. “Tekniskt sett var det en enkel bild att förbereda för. Kameran monterades på ett stativ och jag experimenterade och kom fram till att en slutartid på sex sekunder var perfekt för att fånga rörelsen i vimlet. Jag ställde in bländaren på f/8, vilket skapade tillräckligt med skärpedjup för att få hela bilden skarp. ISO:n var inställd på 100.”
James märkte att hemligheten bakom den här bilden var tålamod. ”Jag stod där i ungefär en timme innan kvinnan ställde sig på rätt ställe. Hon rörde sig inte alls under några minuter, så jag kunde fortsätta fota tills hon gick. Därefter kunde jag välja den bild med bäst rörelser i vimlet. Jag tog runt 15-20 bilder för att få fram den här.”

Sätt igång

  • Hitta en bra plats. Tågstationer är perfekta eftersom det ofta finns mycket folk på plats.
  • Placera kameran på ett stativ och växla till Manuellt fotograferingsläge. Ställ in slutartiden på sex sekunder och bländaren på f/8. Tweaka de här inställningar vid behov.
  • För att få till den klassiska dokumentärkänslan kan du testa att använda Photoshop för att konvertera din bild till svartvitt.

 

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.