Steve Schapiro på Fotografiska

Aktuellt 23 mar 2012

Mellan den 16 mars och 27 maj 2012 kan du besöka Fotografiska i Stockholm för att titta på bilder av den amerikanske fotografen Steve Schapiro. Han var med då USA förändrades både politiskt och kulturellt under 1960-talet. Som ung bildjournalist fick Schapiro tidigt uppdrag av den klassiska bildtidningen Life Magazine. Det var uppdrag som gjorde att Schapiro bland annat fick följa Martin Luther King fram till dagen han blev mördad. Han spelade Monopol med den då okända boxaren Muhammed Ali och umgicks med Andy Warhol och The Velvet Underground i The Factory på Manhattan. Då för över 40 år sedan kunde Schapiro inte ana att dessa fotouppdrag skildrade personer som idag är några av 60-talets ikoner. Schapiro lyckades inte bara fotografera unika bilder utan fångade även dessa personligheters speciella karaktär och karisma. Bildserien med 60-talets ikoner kallar Schapiro Heroes, en term inom bildjournalistik för den bild som valdes ut till omslagsbild av bildredaktören. I utställningen presenteras 60-talets ikoner sida vid sida och skildrar en tid av förändring i USA.

Steve Schapiros kanske mest erkända bildsviter är hans unika stillbilder från de klassiska filmerna Gudfadern (1972) och Taxi Driver (1976).

Under 70-talet fick Schapiro möjligheten att vara exklusiv fotograf på inspelningen av de idag klassiska filmerna av Francis Ford Coppola och Martin Scorsese. Som stillbildsfotograf kunde Schapiro skildra inspelningen från unika vinklar och hans fotografier skildrar dramat, scenen och skådespelaren på samma gång. Fotografierna fångar och stannar upp klassiska filmscener, som viskningen i Marlon Brandos öra eller kyssen med Al Pacino, Robert De Niro som pratar med sin spegelbild med en pistol i handen och en ung Jodie Foster på gatan i New York. Fotografierna blir en balans mellan fiktion och verklighet och ses idag som legendariska i filmhistorien.

Steve Schapiro (f. 1934 i Brooklyn) började fotografera redan vid 10 års ålder. Skolad av den legendariska bildjournalisten W Eugene Smith fick Schapiro tidigt uppdrag av tidningar som Life, Time, Rolling Stones, People och Newsweek. Schapiro har arbetat på över 200 spelfilmer och några av hans mest kända är Gudfadern, Taxi Driver och Midnight Cowboy. Schapiro har haft flertalet internationella utställningar och är i dag bosatt i Chicago.

Curator: Maria Patomella

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.