Spela in makron

Guider 26 jan 2011

1. Du kan applicera komplexa justeringar och effekter med hjälp av makron, men du kommer upptäcka att de i praktiken är mest användbara för att snabba upp rutinåtgärder som t.ex. omformning av bilder. Vi kommer skapa ett enkelt makro för att omforma typiska bilder från en digitalkamera, för att göra dem lämpliga att skicka via E-mail. Öppna valfri bild, gå till Fönster > Makron, och klicka på ”Skapa nytt makro” längst ner i paletten.

2. Ge makrot ett lämpligt namn. Du kan även koppla genvägar till makron som du använder regelbundet, och lägga till färgkoder så du lättare kan hitta dem i paletten. Klicka på knappen Spela in i dialogrutan för att påbörja skapandet av makrot. Du behöver inte stressa: makrot spelas inte i realtid. Och endast de ändringar och justeringar du gör spelas in.

3. Gå till Bild > Bildstorlek. Försäkra dig om att ”Bibehåll proportioner” är aktiverat, och skriv in en bredd på 800 pixlar (eller mindre om du vill). Klicka på OK och du kommer att se hur detta steg dyker upp under makrot i Makropaletten. Gå sedan till Arkiv > Spara som. Ändra inte filnamnet – om du vill döpa om och spara en grupp av bilder bör du istället använda Grupperingsfunktionen.

4. Klicka på Spara, och i dialogrutan för JPEG-alternativ sätter du Kvalitet på 6 och klickar OK. Stäng bilden, sedan klickar på du på Stop i Makropaletten. Klicka på rutan ”Växla dialogrutor” för stegen så att du kan döpa om de bilder som du applicerar makrot på och specificera var de ska sparas. För att använda makrot öppnar du en bild, klickar på makrot för att markera det, och sedan klickar du helt enkelt på Play.

Du kan göra din redigeringsprocess ännu snabbare genom att göra ett makro till en droplet. En droplet är en ikon till vilken du kan dra en bild eller en mapp av bilder: när du gör detta startas Photoshop och makrot appliceras på bilden/bilderna. För att skapa en droppet går du till Arkiv > Automatisera > Skapa droplet. Välj en plats för din droplet (vanligtvis ditt skrivbord), välj makrot i Play-sektionen, och konfigurera de olika alternativen.

Makron kan innehålla stopp, som pausar uppspelningen så att du kan utföra åtgärder som inte kan spelas in; som t.ex. justeringar med markeringsverktyget. När du är färdig med åtgärden klickar du på Play i Makropaletten för att återuppta uppspelningen av makrot. Du kan även visa ett kort meddelande när makrot kommer fram till stoppet, för att påminna dig själv vad som behöver göras vid det tillfället. För att lägga till ett stopp klickar du på knappen längst upp till höger i paletten för att öppna ytterligare en palett, och sedan väljer du Infoga stopp.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.