Sony lanserar spegelreflexer som kan filma

Nyheter 30 aug 2010
Sony A580
Sony Alpha580

Med de nya modellerna A580 (16,2 megapixel) och A560 (14,2 megapixel) fortsätter Alpha-familjen från Sony att växa.

Båda kamerorna har försetts med den senaste sensorversionen från Sony – Exmor APS HD CMOS. Tillsammans med den senaste versionen av bildprocessorn Bionz möjliggörs seriebildtagning i hastigheter på upp till sju bilder per sekund. En annan nyhet är den förbättrade funktionen Quick AF Live View. Live-view har kombinerats med ett helt nytt autofokussystem (15 punkters ansiktsavkänning) som, enligt Sony, skapar knivskarpa bilder på rörliga motiv.

De nya Alpha-modellerna klarar även att filma i Full-HD-upplösning, och det går att välja mellan formaten AVCHD (1080i) och det mer webbvänliga MP4. Tack vare den nya sensorn är det även möjligt att i filmläget fånga bakgrunder med ur-fokus-effekt.

De båda nya Sony-modellerna erbjuder dessutom Live-view, och den optiska sökaren med 95 procents täckning ska även underlätta fotografering av detaljrika stillbilder. Kamerorna är dessutom utrustade med bildstabiliseringssystemet SteadyShot Inside, som ger skarpa bilder vid fotografering utan stativ.

Funktionen Auto HDR har också förbättrats ytterligare jämfört med tidigare Alpha-modeller. Data från tre bilder med olika exponeringsvärden kombineras automatiskt och skapar en enskild bild. Funktionen Multi-frame Noise Reduction fångar istället sex bilder i hög hastighet och syr ihop dem till en singelbild med hög ljuskänslighet (ISO 25600). Båda de nya modellerna har funktionen 3D Sweep Panorama som gör det enkelt att ta panoramabilder, för att sedan beskåda dem på en kompatibel 3D-TV.

Kamerornas skärmar på 3 tum kan vinklas vertikalt för bekväm fotografering, och återger, enligt tillverkaren, detaljrika bilder med hög kontrast och verklighetstrogna färger.

A580 och A560 är kompatibla med över 30 olika A-mount-objektiv från Sony och Carl Zeiss. Både Memory Stick PRO Duo (inklusive Memory Stick PRO-HG Duo) och SD-media (både SDHC och SDXC-format) kan användas.

Sony A580 börjar säljas under oktober månad, medan du får vänta till första kvartalet 2011 om du vill köpa en A560. Kamerahusen har fått cirkapriser på 9 600, respektive 7 800 kronor, och båda modellerna kommer även att erbjudas i två kitversioner; antingen kamerahus plus ett 18-55-mm-objektiv, eller ett dubbelkit med kamerahus plus 18-55 mm, samt 55-200 mm. Priser för de båda kiten är 10 100 och 12 300 (A580), respektive 8 400 och 10 600 (A560).

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.