Sony lanserar spegellösa hybrider

Nyheter 19 maj 2010

Kort efter att Sony aviserade att de skulle hänga på det speggellösa hybridtåget så lanserar företaget de två första kamerorna i den nya produktgruppen.

Utbytbara objektiv är standard, liksom tillgång till manuella fotograferingslägen. Under skalet sitter den nyutvecklade Exmor APS HD CMOS-sensorn, och nykomlingarna är de första kamerorna i Sonys α-familj som är utrustade med företagets kraftfulla sweep panorama-funktion med vilken det är möjligt att skapa panoramabilder på ett fåtal sekunder. Den mest avancerade modellen – NEX-5 – klarar dessutom att filma i Full-HD-upplösning.

Kamerorna har en slimmad design och får enkelt plats i jackfickan. I jämförelse med konventionella systemkameror gör den spegellösa konstruktionen att NEX-5 endast är 24,2 mm tunn (det tunnaste partiet). De nya modellerna är kompatibla med en rad olika objektiv, och NEX-5 har försetts med ett slitstarkt och lätt skal tillverkat i magnesium.

De nya modellerna har försetts med den nyutvecklade sensorn Exmor APS HD CMOS med 14,2 megapixlar. Den är betydligt större än sensorer i konventionella kompaktmodeller, vilket enligt Sony bland annat ska ge extremt lågt brus. Ett kommande test i DigitalFoto får naturligtvis avgöra huruvida det stämmer eller inte.

Vidare ska kvaliteten på både stillbilder och filmer ha förbättrats med bildprocessorn BIONZ. Bland annat kan nämnas att båda modellerna ska fånga även snabbrörlig action med upp till sju högupplösta bilder per sekund. AE/AF är fixerad från första bilden i det läget.

Bild- och kamerainställningarna visas direkt på 3-tumsskärmen som dessutom är vinklings- och vridbar. Dessutom har skärmen en autofunktion som justerar ljusstyrkan beroende på omgivningen, vilket är särskilt bra vid fotografering utomhus.

Objektivinfästningen E-mount gör NEX-5 och NEX-3 kompatibla med en rad olika objektiv. E 16mm F/2.8 (SEL16F28) är lätt att bära med sig och passar perfekt för vardagsfotografering. Vidvinkeln kan ökas ytterligare med konverteringsobjektiven VCL-ECU1 och VCL-ECF1 som enligt Sony ger högupplöst optisk prestanda i en slimmad design.

Zoomobjektivet E 18-55mm F/3.5-5.6 (SEL1855) tar liten plats, och den inbyggda bildstabilisatorn SteadyShot ger skarpare bilder vid fotografering utan stativ. NEX-5 och NEX-3 kommer att finnas som kit med ett av objektiven, eller som dubbelkit med båda. NEX-5 finns även som kit med zoomobjektivet E 18-200 F/3.5-6.3 (SEL18200) som ger en förstoring på 11x.

Som tillval finns även monteringsadaptern LA-EA1. Den ökar kompabiliteten med α-familjen med 30 objektiv och teleobjektiv, samt en mängd andra objektiv som följer α-standarden.

NEX-5 and NEX-3 är de första α-modellerna som filmar i HD. Både NEX-5 och NEX-3 har försetts med knappen ”Movie REC” som omedelbart startar HD-inspelning med stereoljud. Filmklipp sparas i formatet MPEG4. NEX-5 filmar i Full HD (1920 x 1080) och AVCHD-filerna kan ses direkt på en HD-tv. Modellen har även försetts med bildstabilisatorn Optical SteadyShot med Active Mode vid vidvinkel för att reducera skakningar vid filmning.
De båda nykomlingarna är även de första α-modellerna som försetts med funktionen ”Sweep Panorama”. Tryck ner slutaren och rör kameran i sidled och kameran syr själv ihop en detaljerad panoramabild. Panoramabilderna kan också ses i 3D-format på kompatibla Sony Bravia 3D-modeller.

Sony Nex 5

Nyligen introducerades Auto HDR i modellen DSLR-A550. Nu har funktionen utvecklats ytterligare och NEX-5 och NEX-3 kombinerar bilder om tre bildrutor vid olika exponeringsinställningar. Tekniken skapar en HDR-bild med en stor mängd skuggor och detaljer.

Till båda modellerna medföljer en kompakt blixt (clip-on). Som tillval finns bland annat den optiska sökaren FDA-SV1, kameraväskor och axelband.

NEX-3 lanseras i färgerna röd, svart och silver, medan NEX-5 lanseras i färgerna svart och silver. Båda modellerna finns tillgängliga i handeln under sommaren 2010.

Priset för NEX-3 kommer att ligga i ett spann på mellan 5 900 och 7 600 kronor beroende på vilka objektiv som medföljer. Prisspannet för NEX-5 kommer att ligga på mellan 7 000 och 12 900 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.