Sony Cyber-shot RX10 – superzoom som når långt

Nyheter 2 Nov 2013

Den senaste superzoomkameran från Sony heter RX10, och den innehåller bland annat ett 8,3x zoomobjektiv på motsvarande 24-200 mm, en CMOS-sensor på 20,2 MP, och klarar dessutom att filma i full-HD-upplösning

Sony Cyber-shot RX10 Nya Sony Cyber-shot RX10 innehåller ett 8,3x zoomobjektiv på motsvarande 24-200 mm, och erbjuder dessutom en fast skärpa på f/2,8n över hela zoomomfånget. Objektivet bör även passa makrofotografen då närgränsen är så pass kort som tre centimeter.

Den som är intresserad av förmågan att skapa snygg bokeh bör även känna till att kameran är utrustad med en sjubladig bländare.

Under skalet sitter den senaste versionen av Sonys Bionzprocessor vid namn Bionz X. Det är för övrigt en likadan processor som sitter i de nya spegellösa fullformatskamerorna Sony A7 och A7R. Enligt Sony ska den nya processorn ge cirka tre gångers förbättring i processorhastighet jämfört med tidigare Bionzprocessorer.

Vidare kan nämnas att kameran är utrustad med en bakgrundsbelyst CMOS-sensor på 20,2 MP.

Låst autofokus spårar rörliga motiv och håller fokus på motiv även om de försvinner och kommer tillbaka in i bilden, och den nyutvecklade Eye AF-tekniken ska garantera skarpa porträtt där personens öga alltid är i fokus, även om han eller hon inte tittar in i kameran. Dessutom erbjuds nu tre valbara storlekar för AF-ramen, vilket ska minska risken för fokusfel med små motiv som närbilder av insekter.

Sony Cyber-shot RX10

Kameran klarar att filma i Full HD-upplösning i bildhastigheterna 50p, respektive 60p (AVCHD progressiv), alternativt filmanpassade bildhastigheter på 25p, respektive 24p med full kontroll i exponeringslägena P/A/S/M. Via en HDMI-utgång kan video ses på en extern bildskärm eller spelas in på en separat lagringsenhet.

Via en ljudnivåmätare med justerbara nivåer kontrollerar du ljudet under filminspelningen, och kameran erbjuder även en mikrofoningång och hörlursutgång.

Den elektroniska OLED-sökaren erbjuder en upplösning på 1 440 000 bildpunkter. Kameran är dessutom utrustad med en vinklingsbar tretumsskärm.

Hanteringen förstärks av flera kontroller med systemkamerakänsla, och det går fritt att växla mellan två funktionslägen för bländarringen, samt få ett hörbart ”klick” när bländaren justerats manuellt med ringen. Vid filminspelning eller fotomiljöer där kameran måste vara tyst går det även att stänga av bländarringens ljud. Det finns dessutom totalt sju anpassningsbara knappar placerade runt kamerakroppen. På kamerans ovansida sitter en extra LCD-skärm som kan visa information om exponering och andra inställningar.

Högupplösta stillbilder kan visas direkt på en 4K-TV, vilket ger fyra gånger högre detaljrikedom jämfört med Full-HD-upplösning.

Sony Cyber-shot RX10

Via kamerans inbyggda Wi-Fi-stöd kan du koppla RX10 trådlöst till en iPhone eller Androidenhet. Kameran är dessutom utrustad med NFC-stöd vilket gör det möjligt att koppla en NFC-kompatibel Android smartphone eller surfplatta till den. Appen PlayMemories Mobile version 3.0 gör dessutom att du kan använda din telefon som fjärrkontroll för att styra kamerans slutare.

Sony Cyber​​-shot RX10 börjar säljas i mitten av november till ett cirkapris på 11 000 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.