SONY CYBER-SHOT RX10 III MED 24-600 MM-OBJEKTIV OCH 4K-FILM

Nyheter 14 apr 2016

Nu har Sony lanserat den senaste uppdateringen av sin superzoomkompakt RX10, och den tredje versionen innehåller en nyutvecklad 25x optisk telezoom som ger ett brännviddsomfång på motsvarande 24-600 mm. Under skalet sitter det en 20,1 MP-sensor och en BIONZ X-bildprocessor, och nykomlingen klarar att filma i 4K-upplösning, och slow-motion med upp till
1 000 bps

SonyCyber-shotRX10III-fram-Wordpress

Sonys senaste superzoomkamera RX10 III är utrustad med ett nyutvecklat Zeiss Vario-Sonnar T*-objektiv som ger ett massivt zoomomfång på motsvarande 24-600 mm. Detta klarar objektivet att genomföra med ett bländaromfång på f/2,4-4,0.

I objektivkonstruktionen ingår åtta ED-element, inklusive ett super-ED-element och två asfäriska ED-element, vilka samarbetar för att kompensera för kromatisk aberration som ofta drabbar teleobjektiv.

En intressant detalj i samband med objektivet är att det erbjuder en närgräns på 72 centimeter även i maximalt teleläge på motsvarande 600 mm (med en maximal förstoring på 0,49x).

SonyCyber-shotRX10III-bak-Wordpress

Objektivet är utrustat med Zeiss T*-reflexbehandlingen, vilket minimerar uppkomsten av ljusfläckar och spökbilder i krångliga ljusförhållanden, och bländaren består av nio bländarblad vilket, enligt Sony, ska ge en nästintill perfekt rundad form och vacker bokeh.

Kameran innehåller även Sonys bildstabiliseringslösning SteadyShot som, enligt företaget, ska ge en fördel på hela 4,5 steg.

Under skalet sitter en 20,1 MP bakgrundsbelyst sensor, och det sistnämnda ska göra den ljusstarkare. Sensorn kompletteras med bildprocessorn BIONZ X vilket, bland annat, resulterar i ett ISO-omfång på ISO 64-12800. Notera dock att ISO-64 ingår kamerans utökade omfång, och enbart går att använda vid stillbildsfotografering.

RX10 III klarar att filma slow-motion i hastigheter på upp till 1 000 bilder per sekund vilket, i kombination med zoomobjektivets räckvidd, kan vara extra praktiskt vid fotografering av snabba händelseförlopp på längre avstånd. Den maximala seriebildtagningshastigheten ligger på 14 bilder per sekund med fokus och exponering låst vid första bilden, eller 5 bilder per sekund med motivföljande AF och autoexponering.

Vidare erbjuder kameran slutarhastigheter på upp till 1/32 000 sekund och, enligt Sony, så presterar kamerans elektroniska slutare lika bra som motsvarande mekaniska slutare. Den elektroniska slutaren är dessutom tyst, vilket är en fördel vid fotografering av djurliv och andra motiv som kan störas av en mer högljudd slutare.

SonyCyber-shotRX10III-ovan-Wordpress

4K-filmning är det nya svarta i kameravärlden, och även den här modellen erbjuder det i formatet XAVC S. Enligt Sony innebär det att kameran, vid 4K-filmning, registrerar cirka 1,7 gånger mer information än vad som är nödvändigt för 4K-film, vilket resulterar i en högre detaljnivå med minimerad förekomst av exempelvis moiré.

För att passa in i ett professionellt videoarbetsflöde erbjuder RX10 III dessutom stöd för filmfunktioner som normalt sett enbart återfinns hos professionella videokameror, exempelvis Picture Profile, S-Gamut/S-Log2, Gamma Display Assist, clean HDMI output, TC/UB, REC Control, och Dual REC.

RX10 III är utrustad med Sonys Fast Intelligent AF-system som även finns i RX10 II och RX100 IV. Det gör det möjligt för RX10 III att förutse fokuspunkten genom att upptäcka motivet redan innan slutarknappen trycks ner halvvägs. När systemet har gissat rätt så kan alltså kameran snabbare låsa på motivet när väl fotografen själv trycker ner avtryckaren halvvägs.

Bland övriga nyheter i den nya kameran återfinns en uppsättning med tre ringar på objektivet för inställning av fokus, zoom och bländare, ett handgrepp anpassat för det nyutvecklade objektivet, och en ny fokuslåsknapp som även kan ges en anpassad funktion.

Sony RX10 III kommer att finnas tillgänglig från slutet av april 2016, och kommer då att säljas till ett cirkapris på 15 500 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.