SONY A77 II MED 79 AF-PUNKTER

Systemkameror 9 maj 2014

Nya Sony α77 II bygger på modellerna α77 och α700 och innehåller bland annat en AF-modul med 79 fokuspunkter, WiFi-stöd, och en nyutvecklad processor

Sony A77 II

Sony α77 II innehåller en 24,3-megapixels Exmor CMOS-sensor, vilken kompletteras med en förbättrad BIONZ X-bildprocessor. Den nyutvecklade processorn är ungefär tre gånger snabbare än föregångaren och har optimerats för α77 II för att återskapa detaljer och minska diffraktion. Vidare har den områdesspecifik brusreducering som ska ge både stillbilder och Full HD-videoklipp rika färger och texturer. Kameran erbjuder dessutom ett ISO-omfång på ISO 100-25600.

Kameran innehåller ett nyutvecklat AF-system med 79 fassökande punkter, varav 15 är av korstyp inom sensorns mittområde.

Det finns en dedikerad f/2,8-AF-punkt placerad horisontellt i mitten av sensorn. Den centralt belägna sensorn stödjer en bländaröppning upp till f/2,8, och ska garantera maximal AF-precision vid användning av optik med stor bländare.

Den stora mängden data från de 79 fokuspunkterna behandlas av en helt ny AF-algoritm. Genom att kombinera AF-data med motivets position förutses motivets nästa rörelse. AF-precisionen ska sedan förbättras ytterligare när läget Lock-on AF används, och känner då igen motivet utifrån färg och position i bilden.

Oavsett om användare tittar genom sökaren eller skärmen i Live View-läget, följer kamerans halvtransparenta spegelsystem motivet, och det gäller både vid stillbildsfotografering och inspelning av filmer i Full-HD-upplösning.

Det utökade Flexible Spot-läget behåller fokus på motivet även om den utvalda autofokuspunkten tappar det, genom att aktivera de åtta närliggande AF-punkterna. I kombination med fokusläget AF-C ska prestandan öka dramatiskt vid rörliga objekt – allt enligt Sony.

Kameran erbjuder fyra autofokuslägen som låser på motiv – Wide, Zone, Flexible Sport och Expanded Flexible Spot). När man har låst på ett motiv följer kameran det så länge avtryckaren är nedtryckt till hälften. När motivet rör sig, eller inramning förändras, väljer kameran automatiskt den lämpligaste AF-punkten av de 79 tillgängliga.

För ännu bättre kontroll kan spårningen finjusteras i fem steg (vid stillbildsfotografering i AF-C-läget). För motiv vars rörelser är förutsägbara minskar den lägre inställningen risken för att kameran fokuserar på andra motiv som plötsligt kommer in i bild. De högre inställningarna är idealiska för snabb fotografering av olika motiv vid olika avstånd, exempelvis djur. AF-spårningens varaktighet kan också ställas in på hög, medel och låg under inspelning av Full HD-filmer.

Bland övriga nya funktioner kan nämnas Eye AF, som med precision upptäcker och fokuserar på motivets ögon vid fotografering av människor. AF Range Control begränsar AF till ett förutbestämt avstånd med fem inställningar för att matcha motiv i rörelse. Balanced Emphasis-läget kompletterar de båda lägena med en balans mellan fokus och avtryckartajming. Användaren väljer själv det läge som passar situationen och den kreativa ambitionen bäst.

α77 II kan ta upp till 60 JPEG-bilder vid full upplösning med en hastighet på cirka 12 bilder per sekund (i läget Continuous Advance Priority AE mode).

Sony A77 II

Kameran har en elektronisk sökare med 2 360 000 punkters upplösning. Den kompletteras med en vinklingsbar 3-tumsskärm på baksidan. Skärmen har en upplösning på 1 230 000 pixlar.

I likhet med den första versionen av α77 erbjuder nykomlingen två inställningsrattar. Det går även att valfritt skräddarsy de 51 olika funktionerna till kamerans elva knappar. Upp till tre grupper med funktioner kan sparas så att användaren kan växla mellan dem via inställningsrattarna. Dessutom har kameran ärvt låsfunktionen för exponeringsratten från α99 för att förhindra att lägena ändras av misstag.

Kamerahuset är byggt i magnesium, och runt knapparna och övriga reglage sitter damm- och fukttåliga tätningar som kompletteras av dubbla skyddslager vid alla öppningar, inklusive luckan för lagringsmedia och uttag.

α77 II kan spela in filmer i Full-HD-upplösning (60p/50p och 24p) i AVCHD 2.0-formatet. Det finns flera funktioner för filmskapare, däribland tre känslighetsnivåer för AF-spårning. Kameran erbjuder även en HDMI-utgång som gör det möjligt att titta på en extern skärm och spela in utan komprimering till en extern lagringsenhet.

Med kamerans inbyggda WiFi-stöd kan du ansluta NFC-kompatibla smartphones och surfplattor till kameran. iOS-enheter, som inte har NFC-stöd ansluts istället via manuella WiFi-inställningar. Med en knapptryckning aktiveras också fjärrkontrollen Smart Remote Control, som gör det möjligt att fotografera på avstånd. I samband med lanseringen av α77 II-modellen passar Sony även på att lansera gratisappen ”α Library”. Det är en app för surfplattor som finns tillgänglig för nedladdning på App Store och Google Play. ”α Library” ger användaren information och råd om fotografering i olika situationer och rekommenderar olika objektiv och tillbehör som hjälper fotografer att förbättra sin fotografering.

α77 II finns tillgänglig i handeln från och med slutet av maj 2014 och kommer då att kosta cirka 11 300 kronor (kamerahus), respektive cirka 16 800 kronor (kamerahus + 16-50 mm-objektiv).

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.