Sony a57 – ny transparent snabbskjutare

Systemkameror 15 mar 2012

A57 är som många av er säkert redan gissat en efterföljare till A55, som är Sonys lite dyrare instegskamera och inriktar sig mot den stora massan av fotoentusiaster.

Kameran har behållit den transparenta spegeln som gör att det infallande ljuset fördelas mellan sensorn och AF-sensorn vilket möjliggör kontinuerlig autofokus, dels under snabba bildsekvenser, men framför allt vid filmning.

Kameran har ärvt mycket från storebror A65, och utvändigt delar de design och ergonomi, men även under ytan finns många av funktionerna från A65.

Under skalet hittar vi en CMOS-sensor med 16,1 miljoner bildpunkter, och informationen från densamma hanteras av BIONZ-processorn som utvecklades i samband med lanseringen av entusiastmodellerna a77 och a65.

a57 klarar att ta upp till 12 bilder/sekund med det nya läget Tele-zoom Continuous Advance Priority AE. Det här läget är lite spännande då det förstorar den centrala delen av sensorn med 1,4x och endast tar bilder med cirka 8,4 megapixel. Det ska enligt Sony göra att du kommer lite närmare och kan ta skarpare bilder även om motivet är i rörelse. Det kan vara så att jag missat någon springande punkt, eller mörkar Sony en teknisk finess, men allt jag lärt mig om fotografering genom åren säger att längre brännvidd och en lägre upplösning inte ger skarpare bilder. Det återstår alltså att testa när vi får sätta tänderna i den här nykomlingen.

En annan intressant funktion som säkert kan locka många nybörjare är funktionen Auto Portrait Framing som genom en teknik för motivigenkänning automatiskt beskär dina porträttbilder för att de ska passa efter teorierna bakom tredjedelsregeln.

Kameran är, precis som föregångaren, utrustad med en elektroniks sökare som har uppgraderats med några extra bildpunkter och nu visar 1,44 miljoner punkter och 100 procents täckning. En intressant finess är att du kan få upp ett elektroniskt vattenpass direkt i sökaren. Vattenpasset kan för övrigt också användas på den 3 tum stora LCD-skärmen, som även är vridbar. I förhållande till föregångaren har även ISO-känsligheten skruvats upp ett snäpp och kameran klarar ISO 100 till ISO 16 000.

Sony SLT-A57 kommer att finnas i butik från april månad till ett uppskattat pris på drygt 7 000 kronor för enbart huset, eller i kit med ett 18-55 mm-objektiv för tusenlappen extra.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.