Snygga smälteffekter i dina bilder

Guider 30 maj 2012

Organisk konst handlar helt om att lägga ifrån sig musen och plocka upp en penna, en pensel eller till och med en kamera. Tanken är att åstadkomma ett slutresultat som inte ser perfekt ut, utan något med brister och som känns verkligt.

För de av er som inte vill få smuts under naglarna än – eller som inte har tillgång till en dyr kamera – finns det ingen anledning till oro. Den abstrakta bilden här kan skapas helt och hållet digitalt och är bara tänkt att väcka er aptit för mer organiska verk i framtiden. Det verktyg som dock är avgörande i den här processen är en ritplatta.

Att skapa en abstrakt bild med en smält, organisk look börjar med att man skapar den flytande massan för hand. Det finns program som Cinema 4D som specialiserar sig på att snabbt rendera vätskor med närmast fotorealistiskt utseende, men det är raka motsatsen till det vi är ute efter.

Vår process är lite långsammare, men belöningen är ett lite mer mänskligt konstverk. I startbilden har vi en enkel, grå bakgrund och några få cirklar utöver vår stora, smälta form. Det här steget, som har lite detaljrikedom, är det viktigaste och mest tidsödande steget i processen. Vi skapar den grundläggande vätskeformen helt enkelt genom att måla direkt på arbetsytan i Photoshop. När du skapar själva formen, koncentrera dig på formen som helhet och oroa dig inte för detaljerna. Man ska ha kul när man målar.

I det här skedet behöver du inte bekymra dig om realism, så det finns gott om utrymme att låta fantasin flöda som man vill. När du har en allmän form som du tycker om, är nästa steg att lägga till skuggor och högdagrar på din bild för att få dem att se mer tredimensionella ut. Sedan lägger man till texturer och andra utsmyckningar som kompletterar den grundläggande formen utan att överskugga den.

Steg-för-steg

Skapa en grafisk smälteffekt

01 Lägg till skugga

Man kan använda mjuka penslar för att lägga till skugga tillsammans med de användbara Skugga- och Efterbelys-verktygen. Lär dig använda dessa så kan du göra den färdiga bilden mer effektfull.

02 Lägg till textur
Texturen är inställd på Multiplicera så att det lyser igenom när vi ljusar upp eller gör originalformen mörkare. Använd naturliga linjer och mönster i texturen för att guida dina skuggor och högdagrar.

03 De sista detaljerna
Notera att tre olika texturer används i den färdiga bilden. Två 3D-renderingar används också som tilläggselement tillsammans med huvudformen.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.