SMYG DIG PÅ OCH TA BILDER

Teknik 8 sep 2014

Ge dig ut och ta bilder av ovetande människor. Fånga ögonblicket och ta fantastiska bilder

SmygDigPaOchTaBilden1-Wordpress

Nu är det dags för dig att smyga dig fram med kameran och ta ögonblicksbilder. Oavsett om det handlar om bilder tagna på ett bröllop, bilder av människor på jobbet, eller bilder tagna på en gata, vilket visas här med en bild tagen av fotografen Simon Holliday, letar vi efter bilder som visar motiv som agerar naturligt.

Det innebär inte att du ska krypa runt i skuggorna och fotografera med ett långt teleobjektiv – arbetar du snabbt och med självförtroende kan du komma nära med ett standard- eller vidvinkelobjektiv. Egentligen kan motivet vara mycket väl medvetet om att du tar bilden. Det viktiga är att du fångar ett spontant ögonblick, oavsett om motivet ger dig en snabb blick eller tittar åt ett helt annat håll.

Sätt igång

• Bär ständigt med dig kameran. Det kommer inte bara förbättra dina chanser till bra ögonblicksbilder, utan vänner och familj kommer även vänja sig vid att du tar bilder.

• Testa att börja med en kompaktkamera för att bygga upp ditt eget självförtroende: den mindre storleken gör det enklare att fotografera utan att du tränger dig på.

• Experimentera med bilder tagna från höften.

• Istället för att bara ta vanliga porträtt kan du leta efter möjligheter att fotografera människor när de gör något intressant.

• Överväg att inkludera mer än en person i en bild, eftersom det kan skapa en berättelse.

Mer inspiration

Att ta bilder ute på stan kan vara nervöst. Vad händer om de upptäcker dig? Vad gör du om de blir arga? Men när du har kommit över den första rädslan finns alla möjligheter till kreativa ögonblicksbilder. ”Jag vet nästan aldrig vad jag ska fotografera”, säger Simon Holliday. ”De flesta av mina bilder är ett resultat av en promenad med kameran i handen, redo att fotografera.”

SmygDigPaOchTaBilden2-Wordpress

1. Res lätt. Simon använde en Canon PowerShot S90 för att ta den här bilden. ”Jag ser alltid fler möjligheter när kameran är i handen än när den är i väskan”, säger han.

SmygDigPaOchTaBilden3-Wordpress

2. Försök att hålla dig till fasta objektiv. ”Genom att ’lära dig’ en särskild brännvidd är det möjligt att rama in en bild bara genom att veta var du ska stå”, säger Simon.

SmygDigPaOchTaBilden4-Wordpress

3. Förinställ exponering och fokus manuellt. ”Jag använder ’zonfokusering’ – förinställer fokusen på ett särskilt avstånd, med en bländare som ger ett bra skärpedjup.”

SmygDigPaOchTaBilden5-Wordpress

4. “Målet är att vara osynlig, och det är jag genom att vara förberedd, diskret och snabb”, säger Simon. Lite psykologisk vilseledning hjälper också”, säger han.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.