Skymningsporträtt

Teknik 3 apr 2013

Använd skymningens kalla färger för att få dina porträtt att sticka ut

Skymingsportratt-Wordpress

I slutet av mars ställdes klockan om till sommartid, vilket innebär att kvällarna kommer vid en humanare tid. Gör det mesta av den här möjligheten genom att ta porträtt i skymningen. Det mjuka ljuset och det kalla färgsticket vid den här tiden på dagen kan skapa en otrolig känsla i dina bilder.

Men samtidigt som ljuset är softare så är det också svagare. Det innebär att dina bilder kan bli oskarpa om din teknik inte är helt perfekt. Du måste välja större bländare och högre ISO-inställningar om du fotar handhållet, och du måste vara noggrann med fokusering om du tvingas använda objektivets största bländare. Välj en fokuspunkt som ligger över ett av modellens ögon, eller använd den centrala AF-punkten och lås fokus på något av ögonen innan du komponerar om.

För att förstärka den kalla, blå ljuskvaliteten ska du använda vitbalansen Dagsljus. Om du förlitar dig på den automatiska vitbalansen så kommer den troligen att försöka värma upp bilden för mycket, och därmed ta bort en del av känslan. Men självklart kan du alltid fota i RAW och göra justeringar i efterhand – men ställer du in kameran på Dagsljus kommer du få en bättre föraning om slutresultatet via den bakre skärmen.

Sätt igång

  •  Använd brännvidder på 50 mm eller mer för att skapa mer smickrande porträtt.
  •  Fota i Bländarförval, men håll bra koll på slutartiden – den behöver motsvara brännvidden på objektivet för att du ska vara säker på skarpa handhållna bilder (med andra ord 1/50 sek till ett 50 mm-objektiv på en fullformatskamera).
  •  Använd kameran i kontinuerligt matningsläge, och ta flera bilder i rad för att fånga förändringar i ansiktsuttrycken.
  •  Skymningens mjuka ljus kan leda till låg kontrast i bilderna, så du kan behöva öka den med Nivåer eller Kurvor i efterhand.
  •  Överväg att använda en extern blixt på lägsta styrka för att lägga till blänk i ögonen.
  •  Den här porträttstilen fungerar lika bra tidigt på morgonen, med fördelen att du inte arbetar i ett ljus som är på väg att försvinna.

 

 

 

 

 

 

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.