Skuggor

Guider 18 apr 2011

01 Ritstiftsprecision
Öppna en bild liknande den vi har använt. Vi behöver isolera subjektet i bilden så att han kan placeras på en annan bakgrund. Ritstiftet är egentligen det enda alternativet för denna bild, så sätt det på Banor, zooma in och placera noggrant ut punkterna runt honom. När du är färdig, Ctrl/Cmd-klickar du på banans tumnagel för att generera en markering.

02 Nytt lager
Tryck på Opt+Ctrl/Cmd+D för att komma åt Ludd-fönstret. Skriv in 1 pixel. Kopiera>Klistra in på den bild du vill använda som bakgrund som ett nytt lager. Gå till Lager>Projektion>Fyll ut överstrålning och använd 2 pixlar. Döp lagret till “Figur” och tryck på Ctrl/Cmd+T för att lägga det längst ner till höger. Dubbelklicka på bakgrundslagret, döp om det till något lämpligt och gå till Redigera>Omforma>Vänd vågrätt.

03 Skeva skuggan
Ctrl/Cmd-klicka på Figur-lagret för att generera en markering, och lägg sedan det nya lagret under Figur-lagret och döp det till “Skugga”. Tryck på Ctrl/Cmd+T igen, och högerklicka för att välja Skeva och dra mittenhandtaget längst upp till vänster. Applicera gärna andra omformningar som Förvräng och Perspektiv, och dra sedan ut mot toppen av arbetsytan.

04 Fixa problemområden
Om du zoomar in och tittar på kanterna av skuggan runt figuren, kommer du att märka hur vissa områden ser onaturliga ut – detta kommer att variera beroende på graden av förvrängning du har applicerat på skuggan. Fixa dessa problem genom att använda Suddgummit satt på en liten hård pensel och måla bort dem.

05 Skuggmask
Gör Skugg-lagret mjukare genom att applicera Gaussisk oskärpa med 2 pixlar. Sätt förgrundsfärg på svart och lägg till en lagermask. Shift-dra sedan en 45-gradig Linjär övertoning från uppe till vänster på masken med förinställningen Förgrund till transparens.

06 Djup
Duplicera Skugg-lagret, jobba på kopians mask och tryck på Ctrl/Cmd+I för att invertera den – du har nu en omvänd mask, som visar toppen av skuggområdet. Lägg till Gaussisk oskärpa med 40 pixlar på det kopierade lagret. De två skugglagren har nu djup, då områden närmre ljuskällan har mer fokus.

07 Lägg ihop skuggan
Jobba på kopian av Skugg-lagret och tryck på Ctrl/Cmd+E för att Lägga samman neråt, acceptera att Applicera i nästa fönster. Lägg till en ny mask på det sammanlagda lagret, och klicka på Färgväljaren och skriv in C:0, M:0,Y:0, K:50. Lägg till en linjär övertoning, Förgrund till transparens, och sätt lagret på Multiplicera och en Opacitet på 90%.

08 Förskjutningskarta
Markera allt innehåll på bakgrundslagret och Kopiera>Klistra in i ett nytt dokument, där accepterar förinställningarna, och väljer Gråskala under Färgläge och Gör till ett lager. Tryck sedan på Ctrl/Cmd+L för Nivåer. Ingångsnivåer: skuggor 52, mellantoner 2.30, högdagrar 113. Spara som “Förskjutningskarta.psd”.

09 Anpassa skuggan
Jobba på Skugg-lagret, och gå till Filter>Förvräng>Glas. Sätt Förvrängning på 20 och Jämnhet på 1. Klicka sedan på triangelikonen bredvid Textur-menyn för att läsa in Förskjutningskarta.psd och låt Skala vara på 100%. Effekten är diskret, men du kommer att se hur skuggan följer väggens konturer.

10 Väggljus
Lägg nu till en ljuskälla på bakgrunden. Duplicera bakgrundslagret och sätt det på Skärm vid 70% Opacitet. Lägg sedan till en lagermask, sätt förgrundsfärgen på svart och rita en linjär övertoning, Förgrund till transparens, från den vänstra delen av arbetsytan.

11 Klipp ett justeringslager
Nu ska vi lägga till lite selektiva tonjusteringar. Jobba på Figur-lagret, tryck på Option och välj Nivåer från dropdownmenyn Nytt fyllningslager eller Nytt justeringslager. I nästa fönster klickar du i Använd föregående lager för att skapa klippningsmask. Flytta reglaget Ingångsnivåer för skuggor till 6 för att göra figurens mörkaste områden ännu mörkare.

12 Förfinande justeringar
Lägg till ett Svart & Vit justeringslager med förinställningen Maximalt vit, satt på Multiplicera vid 57% Opacitet. Lägg till ett Nyans/Mättnadsjusteringslager med följande Mättnadsinställningar: Röd -51, Gul -54, Cyan -70. Justera sedan Skuggopacitet till 75%.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.