SKILDRING AV SVERIGE Ny utställning och bok som skildrar Sverige

Nyheter 20 sep 2017

Nu öppnar Fotografiska utställningen Last Night in Sweden. I det här fotoprojektet visas fotografier av hur kvällar i Sverige faktiskt ser ut. Drygt 100 av landets bästa dokumentärfotografer har samlats för att tillsammans skildra Sverige. Gemensamt för de sammanlagt tiotusentals bilder som inkommit är att de är tagna efter klockan 18 i april och maj 2017. Bilderna visar ett Sverige som är långt ifrån tidningarnas förstasidor. Här får istället vardagen kliva fram i rampljuset. Industriarbetare på kvällspasset, danskryssning på Östersjön, lägenhetsvisning i Stockholm, förlossning på BB, asylboende i Fagersta, Sveriges ensligaste by men också festande på Stureplan. Tillsammans bildar fotografierna en mosaik som visar oss Sverige 2017.ju också ett angrepp på det fria och öppna samhälle som kännetecknat Sverige i över ett århundrade.

Projektet kom till som ett svar på president Donald Trumps mystiska, och numera ökända uttalande från början av året då han refererade till det som hände ”last night in Sweden”. Utöver utställningen kommer det att ges ut en bok med samma titel ges ut på Max Ströms förlag.

– Alla inblandade tycker att det är viktigt att ge en mer rättvisande bild av Sverige, utan att för den skull försköna eller förringa de svårigheter och problem vi har att leva med. Ett av syftena med projektet är att vara en motvikt till de krafter som försöker splittra människor och skapa rädsla och konflikter, säger Jeppe Wikström, förläggare på Max Ström och en av initiativtagarna.

Juryn består förutom Henrik Berggren också av fotografen Anna Clarén, journalisten Lotta Gröning, komikern och programledaren Soran Ismail, journalisten Staffan Sjöberg, förläggaren Marika Stolpe, fotografen och förläggaren Jeppe Wikström och före detta SVT-chefen Eva Hamilton.

De första exemplaren av boken kommer att skickas till Donald Trump, alla medlemmar i den amerikanska kongressen samt alla ledamöter i EU-parlamentet.

Fotografer med bilder i utställningen och/eller boken:

Hampus Andersson, Erik Ardelius, Elin Berge, Margareta Bloom Sandbäck, Evelina Carborn, Peter Claesson, Lars Dareberg, Hannu Einarsson, Johan Engman, Marcus Erixson, José Figueroa, Linda Forsell, Dick Gillberg, Jeppe Gustavsson, Niklas Hagman, Paul Hansen, Marcus Haraldsson, Thomas Harrysson, Lina Haskel, Malin Hoelstad, Peter Holgersson, Lotta Härdelin, Adam Ihse, Malin Jochumsen, Moa Karlberg, Thomas Karlsson, Oskar Kihlborg, Pavel Koubek, Niklas Larsson, Roger Larsson, Jonas Lindkvist, Johanna Lundberg, Jack Mikrut, Anette Nantell, Anna-Karin Nilsson, Kicki Nilsson, Izabelle Nordfjell, Tomas Ohlsson, Lars Pehrson, Per-Anders Pettersson, Anna Simonsson, Åsa Sjöström, Daniel Stiller, Magnus Sundberg, Erik G. Svensson, Per-Olof Sännås, Lisa Thanner, Ola Torkelsson, Roger Turesson, Anna Tärnhuvud, Frida Winter, Axel Öberg.

Last Night in Sweden är en Fotografiska For Life-utställning på Fotografiska 13 september – 5 november.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.