Skärpedjup

Guider 8 mar 2011
Skärpedjup porträtt
Skärpedjup porträtt

Många digitalkameror har ett Porträtt-läge bland förinställningarna, som förstärker ett subjekt i förgrunden genom att göra motivets bakgrund aningen oskarp. Porträtt-läget tvingar kameran att använda ett brett bländartal (t.ex. f/5.6), vilket innebär att om ett subjekt är i fokus, kommer bakgrunden att vara ur fokus. Vid ett smalt bländartal kommer kameran att producera en bild i vilken både subjektet och bakgrunden är lika skarpa. Om du har tagit en bild som denna, kan du skapa effekten av grunt skärpedjup, och göra så att dina subjekt sticker ut, genom att isolera dem och göra bakgrunden oskarp.

Det kan vara svårt att få till en bra skärpedjupeffekt direkt i kameran, även när du använder ett förinställt fotograferingsläge. Genom att fota vid smala bländartal (som f/22), kan du skapa foton i vilka både förgrundssubjekt och bakgrund är i fokus, och sedan använda teknikerna som beskrivs här för att skapa den skärpedjupeffekt du vill ha.

Du kan skapa en liknande effekt genom att duplicera bakgrundslagret och göra kopian oskarp, och sedan lägga till en mask på det kopierade lagret och ta fram objekt/subjekt med en svart pensel. Du kan dock inte dölja och ta fram detaljer med särskilt stor precision: du behöver göra subjektens kanter oskarpa eller gör den kringliggande bakgrunden skarp. Om bilden inte är så stor, och kontrasten mellan subjekt och bakgrund inte är så hög, kan du komma undan med detta.

1 Öppna en lämplig bild och duplicera bakgrundslagret. Markera objekt/subjekt så noggrant som möjligt (men makeringen behöver inte vara perfekt, eftersom du kan finjustera lagermasken som du genererar från den senare). Snabbmarkeringsverktyget, om du har det, erbjuder en bra kompromiss mellan snabbhet och precision. Applicera Ludd med 1 pixel.

2 Med markeringen aktiv, klicka du på det duplicerade lagret och lägger till en lagermask på det. Masken kommer att matcha markeringen. Klicka sedan på bakgrundslagret, gå till Filter > Oskärpa > Gaussisk oskärpa och skriv en Radie på runt 15 pixlar. Svarta (maskade) områden på det övre lagret kommer att ta fram den oskarpa bilden, medan paret i vårt fall förblir skarpt.

3 Jobba nu på masken och använd en vit pensel för att ta fram de delar av paret på det övre lagret som inte markerades, och har blivit oskarpa; använd en svart pensel för att dölja delar av bakgrunden som markerades och således är skarpa. Justera penselstorlek och hårdhet efter behov för att passa olika områden, och använd om nödvändigt en grå pensel för att delvis ta fram olika områden.

4 Där kontrasten mellan subjekten och bakgrunden är hög, kan du eventuellt se ljusgårdar från den oskarpa versionen på bakgrundslagret. För att ta bort dessa använder du Klonstämpeln.

Även när kantdetaljerna är oskarpa, kan det vara svårt att göra subjekten skarpa och bakgrunden oskarp i områden där detaljerna är distinkta. I sådana områden reducerar du penselns hårdhet till 0% och använder en mellangrå pensel för att delvis ta fram subjektet. Så länge du inte gör bakgrunden alltför oskarp, kommer du att kunna skapa trovärdiga resultat.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.