Skärp upp dina bilder

Guider 18 jun 2012

När det handlar om att skapa polerade, skarpa bilder råder det olika meningar om vilken väg man ska gå. En del menar att man ska åstadkomma det i kameran, medan andra tycker att det är Photoshop (eller liknande program) som gäller.

I de flesta fall appliceras skärpa i kameran över hela bilden i den utsträckning som fotografen har bestämt. Den här universella approachen är smidig, men det är inte alltid den bästa lösningen. Det kan resultera i kanter med mycket kontrast, som att horisonten i ett landskap ser för kraftfull ut, medan förgrundsdetaljer fortfarande är lite för softa. Det är därför mycket bättre att applicera skärpa på en nivå som passar varje individuell bild med hjälp av Photoshop.

Det rutmönsterliknande upplägget hos en kameras sensor och närvaron av kantutjämnande filter över det för att reducera moirémönster gör att alla digitala bilder behöver någon slags uppskärpning, antingen i kameran eller efteråt.

Uppskärpning fungerar genom att kontrasten utmed kanter ökar så att det blir en snabbare övergång mellan ljust och mörkt och kanterna blir mer definierade. Att ta uppskärpningen för långt resulterar i stark kontrast med glorior runt bildelement och introduktion av artefakter i annars jämna områden. Överskärpning ser ofta värre ut än om man inte skärper upp alls.

Photoshop CS5 erbjuder ett urval av skärpelägen, där de viktigaste är Oskarp mask och Smart skärpa, eftersom de erbjuder störst nivå av kontroll.

Elements-användare har störst glädje av Justera skärpan-alternativen (Förbättra>Justera skärpan), som påminner om CS5:s Smart skärpa. Skärpa-verktyget är också användbart eftersom det gör det möjligt att rikta skärpan mot särskilda områden

Oskarp mask
Oskarp mask-dialogen hittar man via Filter > Skärpa > Oskarp mask, och där finns tre reglage; Mängd, Radie och Tröskel.

Mängd-reglaget ställer in den allmänna mängden skärpa. Radie dikterar hur stort område runt en kant som skärps upp. Det är vanligt att Radie används för mycket, och det gör att skarpa konturer och glorior introduceras i bilden.

Tröskel-reglagen används för att specificera vilka kanter som skärps upp. När ett stort värde används, appliceras skärpan endast på kontrastrika kanter, medan ett lågt värde innebär att skärpan också appliceras på kanter med lite kontrast och finare detaljer.

Att hitta rätt värden kräver en del experimenterande, men börja med ett lågt Tröskel-värde och flytta upp Mängd och Radie tills bilden ser rätt ut. Vilka värden som krävs skiljer från bild till bild, men sikta på att hålla Radie under 3. En Mängd på 150-180 är en bra utgångspunkt.

Skärp upp luminansen

Att använda Oskarp mask kan resultera i färgskiftningar och artefakter. Undvik det här genom att applicera skärpan på Luminans-kanalen. Konvertera bilden till Labfärg (Bild>Läge>Labfärg) och markera sedan Luminans-kanalen i kanalpanelen. Att konvertera till Labfärg-läge resulterar i viss förlust av bildkvalitet, så det är inte alltid att föredra. Det är bättre att applicera Oskarp mask på en lagerkopia och blanda det lagret med bakgrunden med hjälp av Luminiscens-blandningsläget.

Skärpa för tryck
Applicera skärpa i den storlek som bilden ska användas i. Olika nivåer krävs beroende på hur bilden ska användas. En bild som ska tryckas eller skrivas ut måste kanske ha mer skärpa än en som ska ses på skärm. En del skrivare applicerar skärpa, så det är viktigt att skapa en testutskrift eller två innan man börjar skriva ut många stora bilder.

Selektiv skärpa
Att skärpa upp suddiga bakgrunder och enhetliga himlar kan göra att artefakter eller textur introduceras, så det är smart att skärpa upp selektivt. Det här kan man göra på en lagerkopia där maskning eller suddande visar hur arbetet framskrider.

Smart skärpa
Att justera Mängd- och Radie-inställningarna i Smart skärpa har samma effekt som när man använder Oskarp mask, men man kan välja vilken sorts – som Gaussisk, Lins eller Rörelse – att korrigera med hjälp av Ta bort-menyn. Gaussisk oskräpa är den allmänna mjukhet som också åtgärdas av Oskarp mask, Linsoskärpa-alternativ upptäcker kanter och detaljer och är ett bra val för att skärpa upp fina detaljer. Rörelseoskärpa siktar på att reducera effekterna av kamera- eller motivrörelse. Efter att ha valt lämpliga Mängd-, Radie- och Ta bort-inställningar, välj de avancerade alternativen för att kontrollera hur mycket skärpa som appliceras på skuggor och högdagrar.

Alternativt använder man Skärpeverktyget som finns vid Oskärpa och Smeta ut. Med alternativet att skydda detaljer valt, kan du måla in skärpa över viktiga områden.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.