Skapa vattenbilder utan reflektioner

Teknik 27 feb 2013

Om dina vattenbilder är urblekta, kan ett polarisationsfilter vara till hjälp

Blank-efter-Wordpress
Det är sådana här bilder på vatten du vill ha…

Vissa bilder saknar färgmättnad och kontrast, och ser lite intetsägande ut på grund av reflektioner på ytan. Ljus studsar från motivet du fotograferar och skapar blänk. Problemet kan vara extra stort när du fotar vatten eller blöta ytor, och de resulterande ljusområdena i bilden reducerar detaljerna i bilden. Oönskat blänk eller polariserat ljus kan också bli ett problem i andra detaljer som grönska och blåa himlar, vilket får dem att se urvattnade ut.

Blank-fore-Wordpress
…men ofta ser de ut så här när du inte använder något polarisationsfilter.

Den bra nyheten är att de här problemen snabbt och enkelt kan åtgärdas genom att du monterar ett polarisationsfilter på objektivet. Det lockar även fram färgerna. Så här fungerar det.

Så blir du av med oönskade reflektioner

Blank-Steg1-Wordpress

1. Det här behöver du

Polarisationsfilter finns i olika former och storlekar. De kan vara antingen ett massivt gelatinfilter som fästs i en filterhållare på objektivets front, eller ett cirkulärt filter som skruvas direkt på objektivet. Båda typerna fungerar på liknande sätt och ger samma resultat.

Blank-Steg2-Wordpress

2. Så fungerar det

Polarisationsfilter blockerar de oönskade ljusstrålarna från icke-metalliska ytor. Mängden blänk de reducerar beror på vinkeln hos det reflekterade ljuset. De fungerar bäst om du fotar i en vinkel på runt 35° mot den reflekterande ytan.

Blank-Steg3-Wordpress

3. Så använder du dem

Komponera din bild som vanligt och rotera sedan filtret medan du tittar genom sökaren tills du ser att blänket är reducerat eller helt borta. Det finns en optimal punkt i roteringen där polarisationen är som störst, så du kan behöva justera positionen för bästa effekt.

 

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.