Skapa urblekta bilder

Guider 19 jun 2012

Slitage och blekningar kan ibland vara oönskade övveraskningar när man plockar fram sina gamla, och högt vördade, bilder. I vissa fall kan det dock vara en effekt som man eftersträvar. Därför ska vi nu lära oss hur man återskapar den klassiska, tuffa looken hos avmättade och urblekta bilder genom att använda oss av olika Justeringslager.

01 Bättre kontrast
Öppna en lämplig bild. Tryck på Cmd/ Ctrl+J för att kopiera bakgrundsbilden till ett nytt lager. Gå till Bild > Justeringar > Skugga/Högdager. Flytta skugg-reglaget till 35% och Högdager till 10% för att jämna ut de hårda skuggorna och intensiva högdagrarna. Dessa värden kan variera något från bild till bild. Experimentera dig fram.

02 Mörkare himmel
Klicka på Skapa nytt justeringslager och välj Kurvor. Placera en punkt och dra den nedåt tills Ut-värdet är 97 och In-värdet är 148. Välj en svart, mjukkantad pensel och måla bort kurvjusteringen från olika objekt i bilden (bilar, byggnader och så vidare). Målet är att göra himlen i bilden mörkare.

03 Bort med färgen
Klicka på Skapa nytt justeringslager och välj Svartvit. Lämna reglagen i deras standardlägen. Klicka på blandningslägena och välj Täcka över. Bilden får nu ett halvmonokromt utseende.

04 Lägre mättnad
För att förstärka den urblekta effekten klickar du på Skapa nytt justeringslager en sista gång och väljer Nyans/Mättnad från menyn. Flytta Mättnad till cirka -45 eller tills de bara de starkaste primärfärgerna är synliga.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.