Skapa rörelse och drama med radiella oskärpeeffekter

Guider 2 Nov 2011

Filtret Radiell oskärpa erbjuder ett utmärkt sätt för att lägga till rörelse och fart i dina bilder. För att skapa denna effekt i kameran kan du använda en teknik som heter zoomsekvens, men det är enklare att använda snabba slutartider som fryser rörelsen, och applicera filtereffekter i efterhand för att introducera en känsla av fart.

För att skapa denna effekt, behöver vi lägga till flera maskade lager, där vi bygger upp effekten för att göra den så dramatisk som möjligt. Så med vår bild redo, nu lägger vi till lite fart och rörelse.

01 SKAPA DINA LAGER
Öppna din Lagerpalett, och duplicera bakgrundslagret två gånger och döp kopiorna till Radiell oskärpa 20 och Radiell oskärpa 40. Klicka på Radiell oskärpa 20 och gå till Filter > Oskärpa > Radiell oskärpa. Sätt Mängd på 20, välj Zoom och klicka i förhandsvisningsrutan.

02 STÄLL IN RADIELL OSKÄRPA
Flytta mittpunkten i förhandsvisningsrutan till en punkt mitt i det objekt eller den person som är i rörelse och klicka OK. Markera lagret Radiell oskärpa 40 och applicera en oskärpa på 40. Klicka på ögonikonen bredvid lagret för att stänga av det. Klicka sedan på Lägg till Lagermask, och upprepa för det andra lagret.

03 LÄGG TILL EN ÖVERTONINGSMASK
Välj Övertoningsverktyget, och från alternativraden väljer du Radiell övertoning med förgrund satt på svart och bakgrund på vitt. Klicka på masken för Radiell oskärpa 20, och rita en övertoning från punkten mitt i objektet eller personen och uppåt; välj sedan Penselverktyget.

04 TA FRAM DETALJERNA
Sätt Penselhårdhet på 0%, Storlek på 75 px och Opacitet på 20%, och måla över objektet eller personen. Gör det översta lagret synligt och markera det; rita en övertoning på masken och använd penseln för att ta fram detaljer. Från Lageralternativen, väljer du Lägg samman till ett lager för att avsluta.

Vad du kan använda
Radiell oskärpa till…

REKLAM
Radiell oskärpa används inom reklambranschen för att ge affischer en dynamisk look, och appliceras på statiska bilder av bilar för att ge en känsla av kraft och fart.

STILLEBEN
Kanske inte en självklar plats att hitta rörelse, men stilleben kan må bra av denna effekt för att andas liv i annars statiska bilder.

FAMILJEPORTRÄTT
Använd denna effekt för att göra bakgrunden oskarp för ett roligt alternativ till vanliga porträtt, och det fungerar speciellt bra för porträtt av barn.

LJUSSPÅR
Ljusspår fångar vanligtvis spår av fordon i rörelse, men lägger du till denna effekt på statiska bilder kan de förvandlas till storslagna mästerverk i ett svep.

ABSTRAKTA BILDER
Lägger du till Radiell oskärpa på bilder som Bokeh-effekter lägger det till djup och intresse, och det är ett perfekt sätt för att skapa egna, konceptuella konstverk.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.