Skapa retroposters

Guider 19 mar 2012

Färgraster-filtret bryter ner en bild i en serie punkter som, om man ser dem på håll, utgör en perfekt bild. Ursprungligen användes den här processen för print, där punkterna knappt var synliga. När vi startar den kreativa
processen i Photoshop vill vi visa de här punkterna, och istället för att dölja dem väljer vi att göra dem till ett viktigt inslag i bilden. Med Färgraster-filtret valt kan du justera maxstorleken för de här punkterna genom att helt enkelt ändra radien. De fyra andra rutorna avser vinkeln för punkterna i varje färgkanal. Om din bild är svart och vit, använd bara kanal 1, RGB använder 1, 2 och 3 och för CMYK använder du alla fyra. Här tar vi en titt på hur man använder Färgraster-filtret i kombination med snabbmasker, lager och blandningslägen för att snabbt skapa den önskade effekten.

01 Snabbmask
Välj penselverktyget (tryck på B för kortkommandot) och tryck sedan på Q för att aktivera snabbmask. Använd penseln för att maska bort ditt motiv (boxaren i vårt fall). För att applicera rastereffekten väljer du Filter > Förvandla pixlar > Färgraster. Skriv nu in värdena : 15, 45, 45, 45, 45 och tryck på OK.

02 Duplicera boxaren
Tryck på Q på tangentbordet för att ta bort snabbmasken och skapa markeringen. Använd Ctrl+Shift+I för att invertera markeringen. Håll nere Ctrl+J för att automatiskt skapa ett nytt lager från markeringen. Växla till flytta-verktyget (V) och flytta kopian åt vänster.

03 Ändra Blandningsläge
Använd Ctrl+J för att skapa ytterligare två kopior och placera dem till höger. Klicka på den första kopian och ändra blandningsläget till Mjukt ljus. Upprepa sedan för de andra kopiorna. Markera alla lager och tryck på
Ctrl+Shift+Alt+E för att lägga ihop dem i ett nytt lager.

04 Öka rastereffekten
Lägg till en lagermask och välj övertoningsverktyget. Välj Speglad övertoning och dra övertoningen från det ursprungliga motivet och längst åt höger. Applicera ytterligare ett Färgraster-filter, men den här gången ökar du Radie till 25. Klicka på OK. Reducera lagrets opacitet till 40%.

05 Justera ton och färg
Skapa ett Kurv-justeringslager. Nu ställer du in en punkt i den nedre fjärdedelen av bilden med värdena 19/27 och i den övre fjärdedelen med 211/187. Skapa ett Nyans/ Mättnad-lager och minska Mättnad till -54. Nu är din coola, urbana poster färdig.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.