Skapa Opkonst i sann Bridget Riley-stil

Guider 14 maj 2012

Bridget Riley, född 1931, var en av förgrundsfigurerna i Opkonst-rörelsen på 1960-talet, och vi kommer att återskapa hennes klassiska verk Metamorphosis. Börja genom att rita en svart punkt på ett nytt, tomt lager. Växla till flytta-verktyget och håll nere Alt-tangenten för att dra fram en kopia.

När du drar med musen håller du nere Shift-tangenten för att dra i 45° vinkel och flytta kopian så att överdelen hamnar i höjd med nederdelen på ursprungspunkten. Växla till markeringsramen och dra upp ett område som inkluderar båda punkterna, och välj sedan Redigera > Ange mönster. När ditt nya punktmönster är angett, måste du skapa ett nytt, vitt lager, och öppna lagerstilarrutan. Växla till Mönsterövertäckning- sektionen och välj punktmönstret. Du kan ändra storlek som du vill genom att dra i reglaget. För att fungera med lagret måste det göras om till ett vanligt pixellager. Markera allt, sedan använder du Cmd/Ctrl+Alt+ Shift+E för att göra en sammanslagen kopia på ett nytt lager. Duplicera det här lagret, välj sedan Filter > Sfär för att förvränga kopian. Standardläget lägger bilden runt en sfär. Här vill vi bara förvränga i en riktning, så välj Endast Vågrät som läge. Resultatet bör nu se ut som en cylinder med punkter.

Sfär-filtret förvränger mer än vi vill, så använd Omforma fritt för att tränga ihop lagret. Ta ett av sidohandtagen och dra i det så att punkterna i mitten är helt runda. Markera halva lagret med markeringsramen och klipp ut halvan till ett nytt lager. Nu finns det två separata lager. Dra för att arrangera om de båda så att de smala punkterna visas i mitten. Effekten kommer nu vara en delad cylinder, med de smala punkterna i mitten. Vi måste utöka punkterna på en sida och kan göra det med hjälp av en del av den ursprungliga punkttexturen. Allt som behövs nu är att måla med vitt på ett nytt lager för att få punkterna att tona bort i bakgrunden.

Sfär-filtret förvränger punkterna vid kanterna – men det förvränger även de i mitten, genom att sträcka ut dem så att de blir mycket vidare än vi vill. Lösningen är att använda Omforma fritt för att trycka ihop mönstret horisontellt tills punkterna i mitten är runda igen.

Steg-för-steg
Bridget Rileykonst i tre steg

01 Punktmönster
Dra upp två punkter, gör en rektangulär markering runt dem, och ange som ett mönster. Sedan skapar du ett nytt lager och använder Lagerstilar-rutan för att fylla lagret med ett nytt mönster.

02 Förvräng punkterna
Skapa en sammanslagen kopia för att duplicera mönsterlagret som ett vanligt pixellager. Använd Sfär-filtret, ställ in på Endast vågrät, för att skapa cylindereffekten.

03 Konvergera
Dela lagret i mitten och arrangera om så att kanterna på cylindern nu konvergerar tillsammans. Slutligen använder du det ursprunliga punktmönsterlagret för att utöka mönstret på en sida.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.