SKAPA NATURLIGA PORTRÄTT

Teknik 1 jul 2015

Använd bildredigering för att skapa bättre porträtt

SkapaNaturligaPortratt-Wordpress

Att fotografera ett bra porträtt är en utmaning i sig själv, men arbetet slutar inte där. Hur du färdigställer bilden är också viktigt. Effektiv efterbehandling i Photoshop eller Lightroom kan göra ett redan bra porträtt helt fantastiskt.

Den Los Angelesbaserade konstfotografen Jessica Drossin delar här med sig av några användbara tips som hon samlat på sig under årens lopp. ”Nyckeln till att skapa ett fantastiskt porträtt är att fånga motivets personlighet samtidigt som du dokumenterar utseendet på ett smickrande och intressant sätt”, säger hon. ”För att se till att fokus ligger där den hör hemma ska du dra ner mättnadsgraden i ljusa bakgrundsmotiv, göra oviktiga detaljer oskarpa, samt klona bort distraherande element.”

Hon tillägger: ”Jag gillar att reducera porer, mjuka upp missfärgningar under ögonen, och klona bort vilsna hårstrån från ansiktet. Motstå frestelsen att redigera alltför mycket – plastig hud och glödande ögon är distraherande, och alla kommer märka att du retuscherat bilden.”

Jessica är också på det klara med att det är viktigt att återge färg på ett korrekt sätt (när du inte fotar i svartvitt som i det här fallet). ”Ditt färgval bestämmer känslan i dina porträtt. Varma toner förmedlar glädje och hälsa, medan kallare toner skapar en lynnigare och mer komplicerad tolkning av ditt motiv. Du kan justera färgerna för att tajta till bilden och skapa konsekventa toner. För de flesta porträtt rekommenderar jag att du ökar mättnaden i hudtoner och lägger till mer lyster. Men var försiktig så du inte tar det hela för långt.”
www.jessicadrossin.com

Sätt igång

  • En stor bländare är nödvändig för att göra distraherande bakgrunder oskarpa.
  • Använd enpunkts-AF, och placera noggrant AF-punkten över ögonen.
  • Experimentera med beskärningar i Photoshop för att göra dina kompositioner ännu starkare.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.