SKAPA MYSTISKA DUBBELEXPONERINGAR

Teknik 6 jun 2015

Ta inspiration från Joan Fontcubertas fascinerande och surrealistiska bilder

SkapaMystiskaDubbelexponeringar-Wordpress

Uttrycket ”kameran ljuger aldrig” stämmer inte. Varje bild är på något sätt en redigerad, selektiv version av verkligheten. Självklart undviker nyhets-, dokumentär- och djurfotografer att lägga till eller ta bort element i sina bilder, men det betyder inte att all fotografering måste vara rigoröst uttryckslös och vetenskaplig.

Om du letar efter kreativ inspiration kan du ta en titt på de lekfulla bilderna som är tagna av Joan Fontcuberta. ”Fotografering är ett verktyg för att förhandla om vår idé om verkligheten”, förklarar Joan. ”Det är fotografens ansvar att inte enbart bidra med bedövande bilder, utan skapa bilder som skakar om medvetandet.”

Joan hänvisar till journalistik, reklam, utställningar på museum och vetenskapsjournaler för att undersöka vår böjelse att tro på det vi ser. Hans arbete är oroväckande, störande och roligt.

Sätt igång

  • Det är enkelt att lägga till element i en scen med Photoshop. Lightroom är bra för bildredigering, men du behöver Photoshop för mer sofistikerad manipulering – ta en titt i vår systertidning Photoshopguiden för massor av kreativa idéer.
  • Att bara lägga till en karaktär i en scen kommer i sig själv inte ge dig beröm. Det måste göras på ett kreativt, fantasifullt och lekfullt sätt. Photoshopkonstnären Miss Aniela (www.missaniela.com) har massor av inspirerande idéer.
  • Även dina källbilder måste hålla högsta standard. De mest lyckade Photoshopkonstnärerna använder aldrig kreativa dubbelexponeringar som ett sätt att dölja dåliga bilder.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.