Skapa kommersiella fotoeffekter

Guider 17 jan 2011

Den process som kallas ”korsa kurvorna” involverar att man ändrar på kurvor i individuella färgkanaler i olika hög grad. Detta görs ofta ändå för att neutralisera ett färgstick, men termen används ofta för mer extrema, och lokala, justeringar som skapar icke-neutrala färgstick i skuggor och högdagrar, och ibland även i mellantonerna. Du kan t.ex. öka mängden blå endast i skuggområdena genom att välja den blå kanalen, sätta en skuggpunkt och dra den uppåt, för att sedan sätta mellan- och högdagspunkter som du drar tillbaka till ursprungskurvan för att försäkra dig om att det blå färgsticket begränsas till skuggorna.

Om du hittar en Kurvjustering som producerar en effekt som du tycker om (det finns t.ex. många sätt att skapa populära filmeffekter) , är det en bra idé att spara den. Klicka på knappen Spara i dialogrutan för Kurvor och ge justeringen ett deskriptivt namn. Du kan sedan applicera dessa inställningar genom att klicka på knappen Läs in i dialogrutan.

“Korsa kurvor” handlar mycket om experimentering. Du kanske upptäcker att ett blått färgstick i skuggorna fungerar bra tillsammans med ett grönt stick i högdagrarna för en viss bild. Du måste i sådana fall hålla mellantonerna och högdagrarna neutrala i den blå kanalen innan du växlar till den gröna kanalen, där du fixar och höjer högdagspunkter, för att sedan lägga till skugg- och mellantonspunkter som du drar bakåt till ursprungskurvan. Du kan även kombinera de olika kanalerna för att producera andra färger: ökar du röda och gula högdagrar får du t.ex. ett orange stick i högdagrarna. Ju längre du flyttar kurvorna, desto mer ovanliga resultat får du – om du hittar en effekt du gillar för ett specifikt subjekt, glöm inte att spara den.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.