SKAPA HEKTISKA LANDSKAP

Teknik 4 okt 2014

Kombinera flera exponeringar för att samla ihop tid i en bild

SkapaHektiskaLandskap-WordpressBild: Kai Ackermann

Vi har alla stått där: väntande i flera timmar på att molnen ska skingra sig och låta det bästa ljuset kyssa landskapet när någon traskar rätt in i landskapet och förstör bilden. Visst, du kan få turister att försvinna med hjälp av långa exponeringar och lite arbete i Photoshop, men varför inte ta till dig idén med att inkludera människor i bilden och göra en avlägsen plats mer välbesökt än vad den någonsin varit?

Den Berlinbaserade fotografen Kai Ackermann skapade den här bilden under en treveckors semesterresa till Norge och Sverige. ”Huvudbilden är en exponering på tre minuter för att släta ut ytan på fjorden”, säger Kai. “Därefter spenderade jag 45 minuter sittande på en klippa där jag njöt av utsikten och tog ungefär 15 separata bilder för att få med så många människor som möjligt på olika positioner.”

Att ta bilderna med sin Canon 5D Mark III och 17-40 mm-objektiv var inte den svåraste delen – det kom senare när han bearbetade filerna i Lightroom och Photoshop. “Den största utmaningen var att försöka undvika att samma människor duplicerades i slutresultatet. När jag arbetade med bilderna ersatte jag klonade människor med andra människor. Så jag var tvungen att undvika överlappning av människor och skuggor och fick vara noga med just det.”

Sätt igång

• Lås fast kameran på ett stativ och använd en fjärrutlösare för att öppna slutaren så att inramningen är identisk i alla bilder.

• Använd manuell exponering, manuell fokus och en manuell vitbalansinställning för att göra det lättare att slå samman bilderna.

• Lägg in varje bild som ett separat lager i Photoshop och använd masker för att gömma och ta fram människor från varje lager.

• Använd Klonstämpeln för att snygga upp slutbilden.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.