Skapa en stiliserad bild

Guider 20 sep 2010

Vanligtvis är färgreduktion (posterisation) en oönskad sideffekt vid bildredigering. Färgreduktion är tillbakagången till “kantiga” toner i bilder med mjuka toner som foton och övertoningar. Överdriven JPEG-komprimering eller utskrift av en bild vid låga upplösningsvärden kan orsaka “bandning” i färg- eller tonövergångar, vilket är samma effekt. Funktionen Färgreduktion, under Bild > Justeringar i Photoshop och Filter > Justeringar i Elements, ger dig chansen att applicera effekten på färg- och mono-bilder för att skapa en förenklad bild uppbyggd av områden med platta färger – lär dig hur du anpassar effekten nedan.

Om du har Photoshop, och vill applicera egna färgreduceringsfärger, kan du konvertera din bild till gråskala med hjälp av Bild > Läge. Kör funktionen Färgreduktion, och konvertera sedan tillbaka bilden till färg. Konvertera sedan den igen, denna gång till läget Indexerad färg, med Palettalternativet på Exakt. Du kan nu öppna Färgtabellen och ändra de grå tonerna till de färger du vill ha.

För att applicera Färgreduktionseffekten specificerar du helt enkelt ett antal nivåer genom att dra reglaget, eller skriva in ett värde i fältet, eller trycker på upp och nerpilarna på tangentbordet. Nivåvärdet bestämmer antalet tonnivåer eller ljusstyrkevärden för varje kanal i bilden, inte antalet färger – specificerar du fyra nivåer t.ex., producerar du 12 olika färger i en RGB-bild (fyra var för de röda, blå och gröna kanalerna). Färgerna genereras automatiskt, baserat på de dominanta färgerna i originalbilden, och alla andra pixelvärden ändras till den färg som ligger närmast. Ändrar du antalet nivåer i efterhand kommer det således ändra alla färgreduktionsfärgerna, istället för att lägga till ytterligare färger till den nuvarande mixen.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.