
Solarisering är en hel eller delvis reversering av tonerna i en monobild. Effekten kan skapas genom extrem överexponering, men skapas dock vanligtvis i mörkrummet genom att man exponerar en bild för ljus halvvägs genom framkallningen. (Detta är känt som Sabattier-effekten, men resultatet är en solariserad bild.)
1 Öppna en lämplig bild, landskap eller portätt företrädesvis. Första steget är att skapa en negativ version av bilden, så duplicera bakgrundslagret genom att trycka på [Ctrl]/[Command]+J, och sedan jobba på det duplicerade lagret och tryck på [Ctrl]/[Command]+I för att invertera det. Nu behöver vi blanda negativet med originalbilden, och det kan vi göra med hjälp av ett blandningsläge.
2 Om du ändrar blandningsläget på det negativa lagret till Ljusare, kommer endast områden på detta lager som är ljusare än korresponderande områden på bakgrundslagret att synas; där det negativa lagret är mörkare än bakgrundslagret kommer bakgrundslagret att synas. Resultatet i detta fall är att alla toner som är mörkare än 50% blir ljusare.
3 I detta skede ser bilden rätt blek ut; detta är karakteristiskt för Man Rays solariserade bilder, men vi behöver göra bilden lite mörkare. För att göra det lägger du till ett Nivåjusteringslager och drar reglaget Ingångsnivåer för skuggor mot kanten av histogrammet – du kan justera positionen för att producera det utseende du vill åstadkomma.
4 Om du lägger till ett andra Nivålager ovanför bakgrundslagret, kan du ändra den övergripande intensiteten och balansen mellan normala och inverterade områden. Gör du bakgrundslagret mörkare blir mer av det inverterade lagret synligt; och gör du det ljusare har det motsatt effekt. Flyttar du reglagen för Ingångsnivåer inåt ändrar det effekten på rätt intressanta sätt.
Du kan förbättra din ManRay-effekt genom att applicera filtret Gaussisk oskärpa på det inverterade lagret. Detta gör övergången från normal till inverterad mjukare; ett Radie-värde på 3-6 pixlar ger ett bra resultat för vår bild.